Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Trgatev v krožišču v Šmarju

Leta 2011 zasajeni vinograd z edinstveno lego sredi krožišča v Šmarju v Sevnici pozdravi vsakega voznika, ki se po glavni cesti mimo Boštanja pripelje v Sevnico. Letošnja trgatev je potekala v prvem (uradnem) vinogradu v krožišču v Sloveniji, ki zaznamuje začetek (skrajni zahodni del) Bizeljsko-sremiškega vinorodnega okoliša (Vinorodna dežela Posavje). Trte v vinogradu so zasajene v 8 vrstah, natanko v smeri strani neba (S, J, V, Z, SV, SZ, JV, JZ) kot "roža vetrov".

Vinograd je zasajen s trto vrste muškat blue, ki je odporna sorta, zato tretiranje s fitofarmacevtskimi sredstvi (škropljenje ipd.) ni potrebno. Uporabna je kot namizna ali za ekovino in sokove. Grozdje je prijetne muškatne arome. Na dan trgatve (17. avgusta) je imelo grozdje (zavidljivih) 78 Oe sladkorja. To bi ob pridelavi vina zadostovalo za približno 10,5 vol. % alkohola.

Trgatev je organiziral idejni oče in pokrovitelj vinograda ter priznani sevniški enolog Zdravko Mastnak. Veseli družbi trgačev so se pridružili tudi župan Srečko Ocvirk ter družinski člani, sodelavci in prijatelji.

 

Rok Petančič

Oglejte si tudi