Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Svetovni dan lutk 2013 na gradu Sevnica

V lepem, sončnem petkovem popoldnevu so na grad prihajali otroci in njihovi starši. Že četrto tradicionalno lutkovno srečanje ob svetovnem dnevu lutk v organizaciji Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica se je pričelo v grajskem atriju s slovesnimi fanfarami in bobni, prihodom in nagovori barona Moscona, kralja Lutkana in njegovega ministra za kulturo. Zbrane sta nagovorila tudi Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica, ter Mojca Pernovšek, direktorica KŠTM Sevnica.

Po uvodnih nagovorih je lutkarica Snježana Pungerčič prebrala mednarodno poslanico svetovne lutkovne organizacije Unima, nato pa je spretna in zgovorna povezovalka programa Sonja Bobek Simončič vse zbrane povabila v dvorano Alberta Felicijana na prvo lutkovno predstavo z naslovom "Modro pišče". Predstava je pripovedovala o nesrečni kokoški, ki je izvalila posebnega piščančka, izvedla pa jo je lutkovna skupina "Bukvica" iz Valvasorjeve knjižnice Krško.
Nato so se otroci pridružili Tatjani Uduč na predstavi "Dežnik brez pik" v atriju gradu. Zgodba o dežniku brez pik je govorila o prijateljstvu med belo in sivo miško, ki se poznata že zelo dolgo in veliko časa preživita skupaj...
Po predstavi so se lahko otroci okrepčali na stojnici s pekovskimi dobrotami, jabolki in sokom, ustvarjali na lutkovni delavnici v različnih tehnikah, si ogledali in animirali lutke marionete, si ogledali likovno in lutkovno razstavo in prostore Grajskega lutkovnega gledališča.
Zadnja lutkovna predstava "Čarovnik iz Oza" v izvedbi Lutkovnega gledališča "Smeško" iz Celja pa je potekala v dvorani Alberta Felicijana, ki so jo otroci tudi z zanimanjem spremljali in nagradili z bučnim aplavzom. Nato je kralj Lutkan s svojo lutkarsko ekipo povabil vse zbrane v grajski stolp na zaključek večera z manjšo pogostitvijo in praznovanje 3. rojstnega dne Grajskega lutkovnega gledališča.
Prostovoljni trud organizatorjev in številnih izvajalcev programa je bil poplačan z nasmejanimi obrazi in navdušenjem otrok.

Prireditev in delovanje GLG Sevnica so omogočili: Občina Sevnica, KŠTM Sevnica, Hess, d.o.o., Optimo, Tanin Sevnica, d.d., Pekarna Kruhek, Vinska klet Mastnak - Krakovo, AP Weber, društvo Sevniški graščaki, Magic baloni, Evrosad Blanca, društvo TRG Sevnica, Glasbena šola Sevnica ter številni pridni prostovoljci in prijatelji lutkovnega gledališča. HVALA!

Zavod Grajsko lutkovno gledališče Sevnica
www.glg-sevnica.com

Oglejte si tudi