Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica na festivalu Mid Europe v avstrijskem Schladmingu

Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica se je udeležil mednarodnega festivala Mid Europe v avstrijskem Schladmingu, ki že tradicionalno poteka julija in velja za enega pomembnejših festivalov za pihalne orkestre in tovrstne sestave. Enotedenski festival ponuja pestro dogajanje: številne koncerte, delavnice, dirigentske seminarje, show program, tekmovanje, en dan pa je posvečen tudi mladinskim pihalnim orkestrom.

Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica je na Mid Europe povabila Zveza slovenskih godb in je v Schladmingu sodeloval v tekmovalnem in revijalnem – koncertnem delu.
Na mednarodnem tekmovanju mladinskih orkestrov CISM se je predstavil z eno obvezno in eno izbirno skladbo. Nastope je ocenjevala sedemčlanska strokovna komisija, katere člani so bili žiranti iz Amerike, Avstrije, Nemčije, Češke in Nizozemske. V kategoriji, v kateri sta tekmovala še dva orkestra iz Kitajske in orkester iz Izraela, si je Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica pod vodstvom dirigenta Francija Lipovška priigral 1. mesto in kot edini mladinski orkester iz Slovenije odlično predstavil šolo, Sevnico in državo.

V koncertnem delu je orkester nastopil s petdesetminutnim programom, v katerem so bila predstavljena tudi tri slovenska dela. Kot solista sta z orkestrom nastopila Uroš Polanec na harmoniki s skladbo Emila Glavnika Mali ekspresni vlak in klarinetist Zmago Tkavc z Avsenikovo Veter nosi pesem mojo, oba profesorja na šoli.

Program, ki ga je orkester pripravil za Schladming, je bil pred udeležbo na festivalu predstavljen tudi na koncertu v sklopu festivala Sevniško grajsko poletje.

Iskrene čestitke orkestru in dirigentu Franciju Lipovšku za uspešno delo, katerega rezultat so izjemni dosežki.

 

Glasbena šola Sevnica

Oglejte si tudi