Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 24.05.2017

pretežno oblačno
Zvečer se bodo nevihte prenehale pojavljati. Ponoči in zjutraj bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15 stopinj C.
13°C | 26°C
četrtek, 25.05.2017
10°C | 22°C
petek, 26.05.2017
8°C | 23°C
sobota, 27.05.2017
11°C | 24°C
nedelja, 28.05.2017
9°C | 25°C
Opozorila
Torek, 23.5.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
13°C
26°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

Grajska rezatev 2016


KULTURA

| |
25.01.2016      10:33
A A

Grajska rezatev 2016



Deli:

V grajskem vinogradu našega gradu smo se lotili prvega letošnjega vinogradniškega opravila. rezatve grajskih trt modre frankinje. V organizaciji KŠTM Sevnica je tako po godu sv. Vincenca, ki goduje 22. prosinca, ko se po starih običajih lahko začnejo opravila v vinogradu, v nedeljo, 24. prosinca, potekala že 8. tradicionalna grajska rezatev. Kljub hladnemu vremenu je privabila veliko botrc in botrov ter drugih podpornikov. Zbralo se nas je kar več kot 100. Že ob prihodu na grad sta vse prihajajoče v grajski opravi pozdravila in k vinogradu usmerila grajska gospoda Edvard in Miran iz društva Sevniški graščaki, z medenim aperitivom pa je številne zadržal in postregel čebelar Franc Zagorc. Pri grajski vili nad vinogradom, pri kateri sta goste pričakala prigrizek in okrepčilo, je za veselo vzdušje s poskočnimi vižami poskrbel mladi harmonikar Lovro Habinc. Zbrane sta pozdravila, jim zaželela dobrodošlico in prijetno počutje župan Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek. Ta je botre seznanila predvsem o tem, da vino iz grajskega vinograda – letnik 2014 – postaja edinstveno peneče se vino, ki ga bo mogoče poskusiti letos jeseni ob grajski trgatvi. Priznani enolog in vinar Zdravko Mastnak je spregovoril o pomenu praznika sv. Vincenca. Tokrat je baron Inocenc Moscon manjkal, veselo vzdušje pa je dodatno razgrel Krjavelj s kozo Dimko in zgodbo o tem, kako je presekal hudiča na dva dela. Nato je napočil čas za resno delo.  V programu, ki ga je kot običajno spretno povezoval Ciril Dolinšek - Cili, nas je nagovoril tudi Stane Kocutar, skrbnik najstarejše vinske trte na svetu z Lenta v Mariboru, in skupaj z županom in direktorico KŠTM Sevnica obrezal cepič najstarejše vinske trte, ki raste ob kamnitem zidu ob grajskem vinogradu. Član DV Sevnica – Boštanj Aleš Germovšek je praktično prikazal rezi vinske trte modre frankinje, tako da se so tudi manj vešči botri poučili, kako se reže trta, in to znanje uporabili pri rezatvi svojih trt. Po dobro opravljenem delu je sledilo le še povabilo na kosilo, ki ga je ekipa Hiša vin Kamenško pripravila na toplem v gradu, vsak boter pa je ob odhodu prejel tudi simbolično darilce – brisačo. Iskreno se zahvaljujemo vsem botrom in podpornikom za izkazano zaupanje in podporo. V veselo druščino grajskih botrov vabimo vse ljudi dobre volje, ki vam ni vseeno za našo skupno kulturno dediščino. Vse informacije o botrstvu so dostopne na spletni strani www.grad-sevnica.com na podstrani Grajski vinograd.

Rok Petančič,
KŠTM Sevnica




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Maj 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2
26.05.2017 | Tečaji in delavnice
Ustvarjalnica: Ustvarjanje s sizzix-om
26.05.2017 | Kultura
kreaTorek - revija unikatnih oblačil
29.05.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
30.05.2017 | Tečaji in delavnice
Skupinske psihosocialne igre za otroke in mlade
30.05.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
30.05.2017 | Umetnost
kreaTorek
31.05.2017 | Tečaji in delavnice
Francoščina

Bodite prvi pri oddaji mnenja.