Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

8. tradicionalno praznovanje "Svetovnega dneva lutk 2017" na Gradu Sevnica

21. marca, na svetovni dan lutk, je minilo natanko 7 let, odkar so vsebino Gradu Sevnica še dodatno obogatile številne in raznolike lutke – velike in majhne, naprstne in ročne, javajke, marionete, od najmanjših do telesnih lutk človeške velikosti. Takrat je bil ustanovljen zasebni Zavod Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, ki je s posluhom Občine Sevnica in KŠTM Sevnica  začel s svojim delovanjem v prostorih sevniškega bisera, na Gradu Sevnica.

Za kakovostno ustvarjalno pot od pričetka delovanja gledališča skrbi Snježana Pungerčič, strokovni in umetniški vodja, ki je svoje lutkarske in gledališke izkušnje pridobivala kot igralka v Mestnem lutkovnem gledališču Rijeka. Lutke in scenografijo izdeluje Bernard Pungerčič, pri tem pa sodeluje pa tudi likovna pedagoginja Nena Bedek. V stalni zasedbi gledališča igrajo Snježana Pungerčič, Marjana Štojs, Jasna Pinoza in Brigita Bedek, pomembna pa je tudi podpora drugih sodelavcev, prostovoljcev in ljubiteljev lutkarstva.

Leta uspešnega ustvarjanja so številnim gledalcem pripravila raznolike lutkovne predstave, v programu gledališča pa so tudi organizacija lutkovnih delavnic, pomoč pri ustanavljanju novih lutkovnih skupin, lutkovno izobraževanje otrok, mladine in odraslih – predvsem v posavski regiji, po Sloveniji in v tujini. Z izdelavo lutk, režijo in scenografijo svetuje in pomaga tudi drugim lutkovnim skupinam. Producira avtorske lutkovne predstave, s katerimi oživlja grajske zgodbe, ter aktualne in pretekle sevniške lokalne posebnosti, kot na primer sevniško voščenko, da jih najmlajši ne bi pozabili.

Pestro je tudi v letu 2017. Prvi večji dogodek se je odvil to soboto, 25. marca, ko sta Grajsko lutkovno gledališče Sevnica in KŠTM Sevnica pripravila 8. praznovanje Svetovnega dneva lutk na Gradu Sevnica.

Dogajanje se je pričelo ob 16. uri z lutkovno-kulturnim dogodkom in branjem svečane poslanice Svetovne lutkovne organizacije Unima. Nagovoril nas je tudi župan Občine Sevnica g.Srečko Ocvirk. Sledili sta dve lutkovno-igrani predstavi: »Rdeča kapica« Lutkovne skupine Bukvica iz Valvasorjeve knjižnice Krško, »O dimnikarčku, ki je srečo iskal« Gledališča Pravljičarna iz Slovenskih Konjic, zbrane pa je vseskozi zabaval odlični pantomimik Boris Car.

V programu so bile še različne lutkovne delavnice za otroke, pogostitev sevniške Pekarne Kruhek »Mizica, pogrni se!«, animacije različnih tipov lutk in razstava likovnih del 4. lutkovno–slikarske kolonije Lutkart 2016.

Da bi lutke in lutkarstvo čim bolj približali otrokom in mladini, bomo letos že peto leto zapored organizirali lutkovno–slikarsko kolonijo Lutkart 2017, ki se vsako jesen ob Tednu otroka dogaja na Gradu Sevnica. Na njej sodelujejo otroci slovenskih osnovnih šol, ustvarjena likovna dela pa v obliki potujoče likovne razstave gostujejo na sodelujočih šolah.

Letošnje leto se je za Grajsko lutkovno gledališče Sevnica tudi sicer pričelo z velikim uspehom. S podporo Republike Slovenije – Urada za Slovence po svetu bomo v jesenskem času opravili 10-dnevno turnejo po ZDA z igranjem lutkovnih predstav otrokom Slovencev, živečih v ZDA.  

V aprilu gostujemo v Gradcu, v maju nastopamo na mednarodnem gledališkem festivalu

Holzhausen pri  Salzburgu, poleti pa na hrvaških otokih.

 

8. praznovanje Svetovnega dneva lutk na Gradu Sevnica je bilo zelo uspešno in medijsko odmevno, kar si lahko ogledate na foto utrinkih te lepe kulturne grajske prireditve. 

Oglejte si tudi