Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 27.03.2017

jasno
Danes bo pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod pa vzhodnik ali jugovzhodnik. Proti večeru bo veter ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 16, na Primorskem do 19 stopinj C.
-2°C | 14°C
torek, 28.03.2017
-1°C | 20°C
sreda, 29.03.2017
2°C | 22°C
četrtek, 30.03.2017
5°C | 20°C
petek, 31.03.2017
4°C | 22°C
Opozorila
Ponedeljek, 27.3.2017 ob 6h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
14°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Kakovostna lokalna hrana za večji turizem


KMETIJSTVO

| |
14.03.2017      21:15
A A

Kakovostna lokalna hrana za večji turizem



Sodelujoči na projektu na sestanku na Komunali Sevnica
Sodelujoči na projektu na sestanku na Komunali Sevnica
Deli:

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je bila v letošnjem študijskem letu uspešna na razpisu Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, ki je namenjen projektnemu delu z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju. Od prijavljenih projektov Fakultete za turizem Univerze v Mariboru je bil v okviru dodeljevanja sredstev na razpisu PO KREATIVNI POTI DO ZNANJA 2017 odobren projekt Kakovostna lokalna hrana za večji turizem, ki sta ga prijavila mentorja in koordinatorja doc. dr. Jasna Potočnik Topler in izr. prof. dr. Andrej Lisec, ki poleg na Fakulteti za turizem predava tudi na matični Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Poleg koordinatorjev v projektu sodeluje še pedagoška mentorica doc. dr. Mateja Colarič Bajc z Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in 8 študentov (6 jih prihaja s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, 2 pa z Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto), vsi skupaj pa sodelujejo s podjetjema Kmečka zadruga Sevnica z. o. o. in Javnim podjetjem komunala d. o. o. Sevnica in z delovnima mentorjema, ki prihajata iz omenjenih podjetij Borutom Florjančičem in Mitjo Udovčem. Delo na projektu lahko traja največ pet mesecev, zato se projektne dejavnosti že intenzivno odvijajo. Cilj projekta je analizirati, kako kakovostna lokalno pridelana hrana vpliva na turizem. Dejstvo je namreč, da lokalno pridelana kakovostna hrana ne pomeni le boljšega zdravja za ljudi, ampak tudi spodbudo za turizem. Družbena korist kakovostne lokalne hrane ni le v trajnostni naravnanosti (minimalni ogljični odtis, družbeno odgovorno poslovanje), temveč tudi v prenosu tovrstnih znanj na druga podjetja, ki bi prav tako lahko postala bolj trajnostna. »Eden od ključnih konceptov trajnosti je torej tudi povezovanje lokalnih pridelovalcev in turističnih deležnikov, saj se gotovo vsi zavedamo, kako zelo pomembno je, da hrana od njive do krožnika naredi čim krajšo pot, saj le tako ohrani zdravilne snovi. Da je kakovostna hrana izjemno pomembna, se zavedajo tudi deležniki v turizmu in kakovostna hrana postaja nepogrešljiv del trajnostno naravnanega turizma.,« meni doc. dr. Jasna Potočnik Topler, izr. prof. dr. Andrej Lisec pa dodaja, da lahko povečanje samooskrbe v Sloveniji za 1% pomeni 1.000 novih delovnih mest, kar pomeni tudi v turizmu. Projekt Po kreativni poti do znanja - Kakovostna lokalna hrana za večji turizem torej analizira, kako kakovostna lokalno pridelana hrana ne pomeni le boljšega zdravja ljudi, ampak tudi spodbudo za turizem, študente pa spodbuja k trajnostnemu ravnanju, razvoju podjetniškega duha, ustvarjanju lastnih start-up podjetij in boljši organizaciji lastnega časa.

Fotografija je bila posneta pred Komunalo Sevnica, kjer je projektna skupina izvedla enega izmed delovnih sestankov, spoznala logistične procese Kmečke Zadruge Sevnica z. o. o. in oskrbo Občine Sevnica s pitno vodo, za katero skrbi Javno podjetje komunala d. o. o. Sevnica. Na osnovi študija literature so študenti predlagali tudi možne rešitve, kako lokalno hrano vključiti v turistično ponudbo Posavja, ki tudi zaradi dejstva, da aktualna prva dama prihaja iz Sevnice, od koder prihajajo vsi trije mentorji, privablja čedalje več turistov.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Marec 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5
27.03.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
28.03.201 | Kultura
Predavanje: dr. Dušan Plut
28.03.2017 | Tečaji in delavnice
Skupinske psihosocialne igre za otroke in mlade
28.03.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
30.03.2017 | Tečaji in delavnice
Skupinske psihosocialne igre za otroke in mlade
30.03.2017 | Družabni dogodki
Graščakova hči bere pravljico
30.03.2017 | Ostalo
Potopisno predavanje "Oman"
31.03.2017 | Tečaji in delavnice
Pilates za otroke in mladostnike
31.03.2017 | Družabni dogodki
Večer družabnih iger: iskanje besed
03.03.201 | Ostalo
Barve življenja – razstava enkavstik Slavice Bošnjak
03.04.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
03.04.2017 | Tečaji in delavnice
Prvi del tečaja prve pomoči za bodoče voznike in vse, ki želijo znanje obnoviti
03.04.2017 | Družabni dogodki
Grajska tlaka
04.04.201 | Kultura
Predavanje
04.04.2017 | Tečaji in delavnice
Skupinske psihosocialne igre za otroke in mlade
04.04.2017 | Tečaji in delavnice
Drugi del tečaja prve pomoči za bodoče voznike in vse, ki želijo znanje obnoviti
04.04.2017 | Ostalo
Predstavitev knjige "Ko imajo hormoni žur" Minke Gantar
04.04.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
04.04.2017 | Umetnost
KreaTorek
27.03.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
28.03.201 | Kultura
Predavanje: dr. Dušan Plut
28.03.2017 | Tečaji in delavnice
Skupinske psihosocialne igre za otroke in mlade
28.03.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
29.03.201 | Kultura
Srečanje lutkovnih skupin občine Sevnica 2017
Pokaži več
Skrij

Bodite prvi pri oddaji mnenja.