Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
5°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Zavod Emma aktivno sodeluje v mednarodnem projektu SAVE

Zavod Emma, Center za pomoč žrtvam nasilja, ki ima organizacijsko enoto tudi v Krškem, že več kot leto dni aktivno sodeluje v mednarodnem projektu SAVE (Rešitve proti nasilju nad otroki v Ervopi).

Cilj projekta, ki je zgrajen na partnerstvu šestih držav (Slovenije, Nemčije, Romunije, Španije, Italije in Grčije), je izboljšanje sistemov preprečevanja, zaznavanja in reševanja primerov nasilja nad otroki v Evropi. Vsi udeleženci v projektu si prizadevamo ustvariti inovativni model intervencije, ki bo temeljil na dobrih praksah na evropskem nivoju.

 

Konec februarja smo gostili partnerje projekta SAVE v Ljubljani, kjer smo pregledali do tedaj opravljeno delo in se dogovorili glede nadaljnjih smernic. Projekt se bo končal z zaključnim dogodkom v italijanskem Trevisu, ki bo namenjen predvsem predstavitvi projekta in rezultatov medijem.

V okviru projekta je Zavod Emma v januarju 2016 usposobil več prostovoljk za izvajanje delavnic na osnovnih in srednjih šolah z naslovom »Glas proti nasilju«. Od marca do maja 2016 smo izvedli delavnice, sestavljene iz štirih srečanj, na Osnovni šoli Artiče in Brežice. Zaradi dobrega odziva učencev in učenk, šolskih delavcev in delavk ter izvajalk delavnic smo se odločili, da v prihodnjem šolskem letu (2016/2017) izvedemo takšna srečanja na čim več posavskih osnovnih šolah. Učenci in učenke v okviru delavnic obravnavajo pojem nasilje, vrste nasilja, samozaščito pred nasiljem, prav tako pa dopolnijo svoje znanje o akterjih pomoči s pomočjo različnih tehnik učenja (igre vlog, skupinsko delo, časopisno gledališče, snemanje videa itd). 

Pomembno se nam zdi, da ozaveščamo javnost in lokalno skupnost o problematiki nasilja in da jasno povemo, da nasilje ni rešitev. Vključitev otrok v tovrstne izobraževalne aktivnosti pa prepoznavamo kot ključen korak v smeri bolj strpne in vključujoče družbe, v kateri nasilno vedenje prepoznamo že v začetni fazi ter ga s skupnimi močmi zaustavimo.

 

Andreja Jazbinšek, Zavod Emma, OE Krško

Oglejte si tudi