Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Vabljeni k obisku prenovljene tržnice v Sevnici

Minulo soboto, 30. avgusta, smo namenu predali prenovljeno tržnico v Sevnici, rezultat projekta Posavska špajza, ki je pod vodilnim partnerstvom Občine Sevnica povezal vse občine Posavja. Živahen dan s pestrim programom je na tržnici potekal skozi celotno dopoldne, poleg ponudnikov lokalne hrane pa so bili na novih stojnicah številnim obiskovalcem na voljo razni ročni izdelki.


»Občina Sevnica si je pred več leti zastavila cilj podpirati lokalno oskrbo po principu kratkih oskrbnih verig od proizvajalca do potrošnika – in to zaradi številnih pozitivnih učinkov za okolje. Pridelava hrane je pomembna gospodarska dejavnost, ki številnim daje delovno mesto. Spodbujanje neposredne oskrbe kuhinj v javnih zavodih že daje razveseljujoče rezultate. Obseg prodaje na tržnici se povečuje. Spreminjajo se nakupovalne navade, kajti zavedanje, da z nakupom v lokalnem okolju pomagamo k vsemu navedenemu, daje dober občutek,« je ob odprtju tržnice povedal župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk.

 

Za številne animacijsko-izobraževalne aktivnosti v okviru Posavske špajze je po vseh občinah skrbel sevniški Zavod KNOF, ki se je izkazal tudi pri organizaciji sobotnega otvoritvenega dogodka. Učinke in vtise opravljenega dela je obiskovalcem predstavila direktorica Mojca Metelko. Velik pomen v domačem okolju pridelane hrane in pozitivne učinke lokalne samoooskrbe – tudi kot širše evropske usmeritve – je poudaril evropski poslanec Franc Bogovič. Zbrane je pozdravila in veselje ob novi pridobitvi izrazila tudi direktorica zavoda KŠTM Sevnica kot upravljavca nove tržnice, Mojca Pernovšek.

 

Prodaja na prenovljeni kmečki tržnici v središču Sevnice bo potekala vsako sredo in soboto, med 8. in 12. uro, skozi celo leto. Konceptu lokalne oskrbe se v novem delu Sevnice priključuje tudi Kmečka zadruga Sevnica kot osrednji povezovalec kmetov v sevniški občini – ponudbo kmečke tržnice namreč med drugim dopolnjujejo še dobrote Grajskih mesnin iz bližnjega celovito prenovljenega Izidorja.

 

Glavnina projekta Posavska špajza, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj – je bila namenjena vzpostavitvi oziroma obnovi tržnic v posavskih občinah, z namenom spodbujanja kmetovalcev za direktno prodajo ter malih in velikih potrošnikov za nakup živil iz lokalnega posavskega okolja. Preureditev tržnice je poleg umestitve osmih novih, sodobnih stojnic, zajemala tudi nakup hladilnih vitrin za vino in suhomesnate izdelke. Projekt je poleg tega zajel tudi prenovo kleti trškega dvorca v Sevnici, kjer so bila izvedena gradbeno-obrtniška dela, strojne in elektroinštalacije, temeljiti posegi pa so poleti spremenili tudi prezentacijski in promocijski prostor za društva in lokalne ponudnike na Gradu Sevnica. V sklopu projekta je tudi za uporabo društev nabavljen mobilni prireditveni oder, dva prireditvena šotora in pripadajoča premična oprema.

 

Več: http://www.obcina-sevnica.si/news/512/15/Vabljeni-k-obisku-prenovljene-trznice-v-Sevnici 

Oglejte si tudi