Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Pika poka pika pok: žetev in mlačev

V soboto, 3. 10. 2015, smo se odpravili pod kozolce. V Deželi kozolcev smo izvedli prireditev Pika poka pika pok: žetev in mlačev, ki je potekala v okviru Dni evropske kulturne dediščine.
Učenci otroškega in mladinskega pevskega zbora so v uvodnem kulturnem programu peli tradicionalne slovenske ljudske pesmi, igralci dramskega krožka pa so nas navdušili s humorno zgodbo o Butalcih in njihovem pihanju kaše. Prireditev, ki so jo povezovali učenci šole, so dodatno popestrile recitacije tradicionalnih besedil.
Člani Etno družabnega društva Draga pri Šentrupertu so nam kasneje pokazali, kako so v starih časih sejali in mlatili. Na ustrezno pripravljeni njivi so ročno posejali piro. Dobro posušene snope žita so zatem kot nekoč mlatili ročno s cepci in strojno z mlatilnico na traktorski pogon, saj takrat kombajnov še niso poznali. Žito so očistili z reto in s pajkljem.
V zadnjem delu prireditve smo si skupaj ogledali kratke filme »Orodja in priprava orodja« ter »Žetev v Deželi kozolcev«. Za zaključek je sledil še t. i. likof, kjer smo poskusili domače štruklje, žgance, potico in mnoge druge dobrote ter se odžejali z domačim jabolčnikom. S polnimi želodci smo se odpravili še pod sosednji kozolec, kjer smo si ogledali razstavo izdelkov, povezanih s slamo, žetvijo in mlačvijo.


Partnerji / soorganizatorji dogodka so bili: Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu, Občina Šentrupert, Zavod Rožlin, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Krajevna knjižnica Šentrupert, Dežela kozolcev Šentrupert.

Domen Brcar, učenec 7. razreda OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert

Fotografije: Viktor Mijatović, Edi Hasanović, Tine Ribič in Jože Tratar

Oglejte si tudi