Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

100 let Terezije BERK

 

16. septembra leta 1916, natanko pred 100 leti, se je kot peti otrok staršema Ani in Andreju Kostanjevec rodila hči Terezija (Rezi). Svoje otroštvo in mladost je preživljala v Prelesju. Leta 1937 se je poročila z Antonom Berkom in od takrat dalje živela na Gorenjih Jesenicah. V zakonu sta se jima rodili hčerki Slavka in Zinka.

Življenje ji ni bilo ravno naklonjeno – druga svetovna vojna ji je že po sedmih letih zakona vzela moža. Ostala je sama s hčerkama in ostarelimi moževimi starši, ki jih je več let skrbno negovala. Vedno je rada pomagala sovaščanom pri raznih opravilih. Življenje ji je popestrilo druženje s svojimi domačimi. Ima štiri vnuke, šest pravnukov in tri prapravnuke.

Z leti ji je začelo pešati zdravje. Tako zadnjih osem let preživlja v Domu starejših občanov v Šmarjeti.

Rezi je rada in lepo pela. Obiski prostovoljcev KORK Šentrupert z g. županom ob njenem rojstnem dnevu so tako bili vsako leto veseli, prepojeni s pesmijo in obujanjem spominov iz mladosti.

16. septembra letos - ob praznovanju častitljive stoletnice so jo v domu obiskale prostovoljke KORK Šentrupert skupaj s socialno delavko iz DSO Trebnje. Tudi tokrat je v njeni sobi odmevala pesem, saj so ji prostovoljke zapele kar nekaj lepih domačih pesmi. Gospa Rezi je precej oslabela, vendar se je ob petju pojavil nasmešek na njenem obrazu.

 

Oglejte si tudi