Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Tovariško srečanje članov in simpatizerjev združenj borcev za vrednote NOB, Dolenjske in Bele krajine na Debencu

V soboto 2.7. 2016,  v počastitev  nekdanjega praznika dneva borca, 75. letnici OF in 25. obletnici slovenske države, je bilo na Debencu tovariško srečanje članov in simpatizerjev Združenja borcev  za vrednote NOB Mirnske in Temeniške doline kot tudi Dolenjske in Bele krajine. Da se ohranja tradicija vrednot NOB, so postala tovrstna srečanja že tradicionalna. Organiziran je bil pohod z Mirne. Udeležilo se ga je 15 pohodnikov s praporščakom Dušanom Jakopinom na čelu.

Dogodek sta skupaj pripravili Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje in Občinska organizacija združenja borcev za vrednote NOB Mirna, med drugim pa so bili na prireditvenem prostoru postrojeni člani  Duletove, Gorjanske, Novomeške in Slobodanove  čete, ki skupaj tvorijo spominsko enoto Dolenjskega bataljona.

Vse prisotne je najprej pozdravil župan občine Mirna Dušan Skerbiš in jih na kratko seznanil o opravljenem delu v obdobju petih let, saj je ravno v soboto 1.7.2016, občina praznovala občinski praznik - 5 let samostojnosti. Povedal je, da je bilo v tem času veliko narejenega in dodal, da jih tudi v bodoče čaka še veliko dela. Vesel in ponosen je, da je član aktivne OOZB Mirna, ki kot župan, z materialno pomočjo velikokrat prispeva k organizaciji različnih prireditev, saj podpira njeno tradicijo in jo bo tudi v bodoče. Vsem je zaželel prijetno druženje na Debencu.

Vsem prisotnim, še posebno borcem: Marku Bulcu, Ladu Kocijanu,  Jožetu Sladiču in Ivanu Urbančiču je sledil pozdrav tudi predsednika ZB za vrednote NOB Trebnje Boštjana Sladiča, ki  je med drugim dejal, da se je 4. julij v prejšnjih »rdečih« časih praznoval v spomin na leto 1941. Takrat je Komunistična partija pozvala vse napredne sile na organiziran oborožen odpor proti okupatorju. Prav na  ta dan pred mnogimi leti je bila v tej planinski koči postavljena in kasneje tudi obnovljena spominska plošča, kot spomin na udeležence NOB, ki so za težko pričakovano svobodo žrtvovali svoja življenja. Letos praznujemo 75. obletnico OF in 25. obletnico osamosvojitve in glede na to, lahko zbrani pod geslom Od osvoboditve do osamosvojitve, častimo Republiko Slovenijo kot državo, o kakršni so sanjali številni borci in civilisti, aktivisti, izgnanci in talci druge svetovne vojne. Njihove sanje so dokončno postale resničnost po zaslugi Teritorialne obrambe, milice, civilne zaščite, narodne zaščite in premnogih državljank in državljanov na barikadah osamosvojitvene vojne. Sladič je zaključil govor z besedami: »Bodimo ponosni na svojo zgodovino in ponosni na svojo domovino. Včasih res ni mogoče taka, kot si želimo, pa vendar je še vedno naša domovina.«

Zbrane je nato kot slavnostni govornik nagovoril domačin Marko Bulc, borec Gubčeve brigade. Dejal je, da bi morale vrednote, ki so bile sprejete med NOB, veljati tudi danes. Te so, med drugimi: potreba po razvoju Slovenije, potreba po prenovi socialne in pravne države. Potrebno se je vrniti k vlogi ljudi pri javnih zadevah. To vlogo, žal, imajo danes stranke in strankarski veljaki. Zgodovina je dobra učiteljica za življenje. Kar je bilo vredno, je potrebno uveljavljati tudi danes, vendar ne z revolucijami ampak z vsakodnevnim umnim delom.

 

Program so z recitacijami popestrili: učenki OŠ Mirna, Nika Koprivc in Klavdija Skubic pod mentorstvom prof. Ivana Gregorčiča ter povezovalec programa Zoran Remic, trobentač Bone Boštjan pa je zaigral partizansko pesem Oblaki so rdeči……

 

V nadaljevanju so bila podeljena priznanja. Srebrni plaketi ZZB za vrednote NOB sta prejela Anica Janežič in  Janez Bračko za dolgoletno aktivno delo v OO ZB Mirna.

 

Pisno priznanje ZZB za vrednote NOB Trebnje za prizadevno delo v društvu pa sta prejela Janez Janežič in Zoran Remic – oba iz mirnske občinske organizacije.

Novim članom pa so bile podeljene članske izkaznice.

 

Predsednik ZB za vrednote NOB Trebnje, Boštjan Sladič se je zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi in organizaciji dogodka.

 

Mirna, 3.7. 2016

Pripravila: Anica Janežič

Oglejte si tudi