Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Informacija o koncu razstave

Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje in OO Mokronog-Trebelno je v sodelovanju z Osnovnimi šolami Mirnske in Temeniške doline ter občinami na tem območju kot tudi vsemi krajevnimi in občinskimi organizacijami združenja (K.O. Velika Loka, K.O. Dobrnič, K.O. Trebnje, O.O. Mirna in O.O. Šentrupert) v okviru praznovanja 70. obletnice osvoboditve in zmage nad fašizmom in nacizmom, pripravila ciklus petih razstav.  Razstava prikazuje panoje, ki so bili leta 1990 umaknjeni iz prostorov stavbe družbenopolitičnih organizacij (DPO) v Trebnjem-sejne sobe. Panoji so bili zaradi selitve političnih organizacij ob takratni spremembi družbenopolitičnega sistema deponirani v zaklonišče osnovne šole Trebnje, kjer so bili vse do sedaj. Nekaj časa so bili tudi razstavljeni v avli osnovne šole. Takratna borčevska organizacija ni imela ustreznih prostorov in niso našli druge rešitve. Panoji prikazujejo fotografije medvojnega dogajanja v Mirnski in Temeniški dolini kot tudi nekatere fotografije dokumente, ki jih je med vojno sprejemala vojna oblast na območju Slovenije. Panoji so bili razstavljeni taki, kot so bili deponirani, zaradi ohranitve fotografij pa so na novo zastekljeni. Slike na panojih so zbirale krajevne borčevske organizacije pri svojcih, udeležencih NOB. Po podatkih s katerimi razpolagamo naj bi izdelavo panojev vodila takratna člana borčevske organizacije Janko OVEN in Pavle MIKLIČ (oba že pokojna) in člani takratnega upravnega odbora borčevske organizacije.  

 

Poleg panojev smo na nekaterih mestih razstavlili  tudi prapore in zastave, ki jih imamo v Združenju borcev za vrednote NOB in ponazarjajo našo dejavnost in organizacijo. Z navedenim ciklusom razstav smo se pridružili množičnemu praznovanju zmage nad fašizmom in nacizmom v svetu posebej pa še v Sloveniji. 

  

Razstava je bila na ogled  v Mokronogu ( v Kulturnoupravbnem središču), v mansardi  Osnovne šole Dr. Pavla Lunačka Šentrupert v Šentrupertu, v  avli Osnovne šole  Mirna, v prostorih Krajevne skupnosti Veliki Gaber in v avli Osnovne šole Trebnje. Razstavo si je ogvledalo veliko učencev osnovnih šol in drugih občanov. Ob vsakokratni postavitvi so osnovne šole pripraviule tudi kratek kulturni program.

Vsporedno z razstavami je potekal tudi literarni in likovni natečaj v osnovnih šolah na tematiko "Spomeniki NOB pripovedujejo". Prispelo je 69 likovnih in 38 literarnih del. Najboljša likovna dela smo nagradili s priznanji in praktičnimi nagradami. Literarna dela pa smo se, glede na kvaliteto prispevkov, odločili izdati v posebnem zborniku, ki bo promoviran 5. septembra na slovesnosti v počastitev ustanovitve Gubčeve brigade na Trebelnem. Najboljše literate bomo takrat tudi nagradili.  


Glede na pomen razstave smo skupaj z vodstvom Dežele kozolcvev v Šentrupertu sprejeli odločitev, da bo razstava stalno na ogled v stavbi "Kovačije" v Deželi kozolcev in sicer v času odprtja dežele. S tem bo razstava  popestrila turistično ponudbo Mirnske in Temeniške doline.

 

                          Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje   

                                                    Boštjan Sladič

Oglejte si tudi