Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Dnevi evropske kulturne dediščine

V torek, 7. 7. 2015, smo v okviru sodelovanja pri projektu Dnevi evropske kulturne dediščine, ki ga izvaja OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, v Deželi kozolcev želi pšenico.
 

Aktivnost je vodilo Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu, ki združuje posameznike z znanjem in voljo, da aktivnosti kot je žetev, mlačev, trenje lanu, tesarstvo in podobno, redno izvaja tako v Dragi kot tudi v Deželi kozolcev.

 

Na dogodku so imeli obiskovalci priložnost sodelovati pri žetvi pšenice, izdelovanju poresel in snopov, videli so vdevanje pšenice v kozolec, na koncu je seveda sledil »likuf«, ki ga je prav tako pripravilo društvo. Med mnogimi novimi pridobljenimi znanji so zagotovo zanimive tudi šale, ko so si med seboj v preteklosti nagajali in tako popestrili delo. Dogodka so se udeležili tudi otroci iz Šole jahanja Viktorija, ki so klasje, ki je ostalo na njivi, pobrali. Prav to so v preteklosti počeli otroci in si s tem prislužili žemljico ali štrukeljček.

 

Žetev pšenice je bila prva izmed aktivnosti v okviru projekta, v Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert bodo v začetku šolskega leta s projektom nadaljevali. Skozi različne aktivnosti bodo spoznali uporabo in predelavo pšenice. Večji dogodek v okviru projekta bo zagotovo mlačev, 3. oktobra 2015, ko se bodo v Deželi kozolcev oglasili cepci s strani Etno družabnega društva Draga.

 

Lepo vabljeni že sedaj.

 

Tekst in foto: Alenka Lamovšek

Oglejte si tudi