Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

V spomin in opomin

Letošnja spominska slovestnost v počastitev 74. obletnice ustanovitve Gubčeve brigade, 73. obletnice ustanovitve 12. SNOUB in 75. obletnice ustanovitve Mokronoške čete se je pričela s polaganjem vencev v znak spoštovanja in hvaležnosti do padlih.


Proslavo so pripravili Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje, občinska organizacija združenja borcev za vrednote NOB Mokronog-Trebelno, Skupnost borcev Gubčeve brigade, Občina Mokronog-Trebelno in MO Ljubljana, po scenariju Staneta Pečka pa so jo izvedli Partizanski pevski zbor, Občinski pihalni orkester Trebnje, učenci podružnične OŠ Trebelno, Rado Mervar in voditeljica Mateja Vrabec.

 

Letošnje osrednje srečanje pri Lovski koči na Trebelnem je krepko zaznamovala slavnostna govornica, podpredsednica Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in nekdanja obrambna ministrica, dr. Ljubica Jelušič, ki je v svojem govoru izrazila skrb za dediščino partiznanstva in prenos znanja o partizanskem boju in trpljenju civilistov na povojne generacije. »Mora priti v šolski sistem in med tiste, ki krojijo vsebino šolskih, zgodovinskih in drugih učbenikov, kajti tam je največ moči in vpliva na razmišljanja naših otrok

 

O koloboraciji pa med drugim, da je iskanje vzrokov za delitev v drugi svetovni vojni "v resnici današnja potreba potomcem kolaborantov, da iščejo nek velik ideološki razlog, da bi pojasnili, zakaj njihovi predniki niso bili sposobni zravnati hrbta in reči okupatorju ne!"

 

V govoru ni obšla niti prvih povojnih dni. "Povojne izvensodne usmrtitve nimajo opravičila. Kot za vse mrtve velja dostojanstvo smrti in tako bi bilo prav, da velja tudi spoštovanje groba teh ljudi. To govorim zaradi spoštovanja do mrtvih in zaradi spoznanja, koliko neznosnega trpljenja prinaša s seboj vsaka vojna."

 

Tovarištvo, domoljublje in poštenost pa so tiste dobrine, ki po mnenju Miroslava Horvata manjkajo v današnjem času. »Te dobrine moramo prenesti na mlajše rodove. Tudi Zveza združenj borcev NOB Slovenije je ustanovila nacionalno mladinsko borčevsko organizacijo za mlade borce, katere namen je krepitev in prenos vrednot NOB na mlajšo generacijo,« pojasni vodja občinske organizacije Združenja borcev za vrednoste NOB Mokronog-Trebelno Miroslav Horvat, ki je skupaj z Zvonimirjem Pungerčarjem prejel srebrno priznanje Zveze združenj borcev NOB Slovenije. Se je pa ob tej priložnosti medobčinska zveza ZZB NOV za ohranjanje tradicij NOB Trebnje s priznanji zahvalila tudi prizadevnima učiteljicama OŠ Mokronog  - Vesni Magovec Regent in Ivici Kocjan Anderlič za dolgoletno sodelovanje pri oblikovanju in izvedbi vseh prireditev, ki jih organizira občinska organizacija borcev Mokronog-Trebelno. Enako priznanje je dobila tudi Martina Zorenč.

 

Je pa v današnjih dneh močno omajeno spoštovanje do s krvjo prepojene svobode. »Nismo sposobni izražati medsebojnega spoštovanja, kaj šele da bi bili sposobni gojiti in ohranjati spoštljiv odnos do naše skupne zgodovine, ki smo jo ustvarjali sami. To dokazuje tudi dogodek v noči pred proslavo, ko so neznanci z izrabljenim strojnim oljem polili spomenik Gubčeve brigade v gozdu pod vasjo Trebelno,« je povedal župan Anton Maver in zagotovil, da bodo na občini poskrbeli, da bo spomenik prihodnje leto še lepši, kot je bil. Barbarom so še na sledi, sicer pa zgroženosti nad početjem vandalov ni mogel skrivati nihče.

Zahvala gasilcem, ki so se navsezgodaj trudili očistiti spomenik.


V tradicionalni paradi praporov so tudi letos sodelovale pohodne enote, ki so prišle iz Ždinje vasi (organizatorja Območno združenje slovenskih častnikov Novo mesto in Območno Policijsko veteransko združenje Sever za Dolenjsko in Belo krajino); z Mirne (organizator Občinska organizacija ZB za vrednote NOB Mirna); iz Slovenske vasi (organizator Občinska organizacija ZB za vrednote NOB Šentrupert); s Puščave (organizator Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Trebnje). Tu so bile še Duletova četa, Slobodanova četa, Gorjanska četa, Novomeška četa, četa Tabornikov in vojaki slovenske vojske.

Med častnimi gosti so bili tudi generala Lado Kocjan in Mirko Mirtič, predsednik ZZB NOV Tit Turenšek, polkovnik Aleksander Viktorovič Krasnov – vojaški, letalski in mornariški ataše pri veleposlaništvu Ruske federacije v RS, častni konzul Ruske federacije mag. Dušan Černe, polkovnik Vasko Maraš in seveda borci partizanskih enot.  


Pogostitev so izvrstno pripravili člani LD Trebelno in članice Društva podeželskih žena Trebelno.


Dragica Ribič

 

 

Oglejte si tudi