Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Sosed pod stropom skozi mlade oči

Na povabilo Občine Šentrupert in Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert so osnovnošolci in srednješolci upodabljali zgodbico Sosed pod stropom, avtorja Petra Svetine. Na natečaj je prišlo 50 prijav, nagrajenki sta osmošolka Eliana Kotar in dijakinja Petra Drevenšek.

 

Vsako leto dobivamo več predlogov, več avtorjev in tudi po kvaliteti vsako leto – vsaj strokovna žirija tako opaža – so ilustracije vedno boljše. Vračanje avtorjev na isti natečaj pomeni, da so bili zadovoljni s pripravo natečaja, da jim je to velik izziv. Vedno znova poskušajo priti med tiste najboljše,“ pravi župan Občine Šentrupert Rupert Gole. 

 

Poleg avtorja Petra Svetine, ki je aktualni dobitnik večernice, so bili v komisiji še Suzana Bricelj, Maša Ogrizek, Maruša Stupica in Peter Škerl.

 

Med 22 prijavljenimi osnovnošolskimi ilustratorji z Dolenjske, Bele krajine in Posavja jih je najbolj prepričala Eliana Kotar iz Osnovne šole Šmarjeta, ki je za svojo likovno govorico uporabila kolažno tehniko in mehak, pisan material, s katerim je poustvarila temeljno ozračje zgodbe – hudomušnost in igrivost. Izbrala sem malo različnega blaga, pa barvice in svinčnik, poskusila sem nekaj nenavadnega. Bila sem vesela in zadovojna tudi,“ pravi osmošolka Eliana Kotar.

 

Med 28 prijavljenimi srednješolskimi umetniki pa je zmagala Petra Drevenšek iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, ki je zaljubljenost povezala z izgubo težnosti in s tem povezanim letenjem, ki obrne stvari na glavo. Vzdušje njenih ilustracij je surrealistično, celo malček tesnobno, ohranjanje sitance med junakoma pa je uglašeno z odprtostjo Svetinovega besedila. „To je tempera na eko papirju temne podlage in tanka plast barve na temni podlagi – se mi zdi – da ustvari zelo lepo grobo strukturo in da tudi en karakter sliki. V bistvu sem bila na vlaku, ko me je prijateljica poklicala in mi povedala in nisem mogla kričat ali kaj takšnega in sem bila omejena na: 'Iii' in še zmeraj mi je: 'Uau',“ je o nagradi povedala dijakinja 3. letnika Petra Drevenšek. 

 

Razstavo izbranih, na natečaj prispelih ilustracij, so v galeriji Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert odprli včeraj. Ob tej priložnosti so obema nagrajenkama tudi izročili nagradi. Petra se bo udeležila enotedenske mednarodne šole ilustracije v mestu Sármede v Italiji, Eliana pa enodnevnega izleta in ogleda pravljičnega in slikovitega centra ilustracije.

Oglejte si tudi