Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Koncesionar bo ljubljanska Snaga

Trebnje, 21. december 2016 - Občinsko gospodarsko javno službo obdelave mešanih komunalnih odpadkov iz občin Trebnje, Mokronog-Trebelno, Mirna in Šentrupert bo z novim letom izvajal koncesionar – ljubljanska Snaga. Pogodbo so podpisali župani teh štirih občin – Alojzij Kastelic, Anton Maver, Dušan Skerbiš in Rupert Gole – ter direktor Snage Janko Kramžar.

 

Vse zbrane mešane komunalne odpadke je skladno z Uredbo o odlagališčih odpadkov treba pred odlaganjem obdelati v napravi za mehansko–biološko obdelavo. Na območju omenjenih občin bi bilo treba letno obdelati 2.000 ton mešanih odpadkov, zato posebna naprava v sklopu odlagališča nenevarnih odpadkov Globoko ne bi bila racionalna in za uporabnike predraga.

 

Prepričan sem, da smo našli najboljšo rešitev tako za naše občine kot tudi za naše uporabnike. Pri obdelavi mešanih komunalnih odpadkov bomo namreč sodelovali z zanesljivim javnim partnerjem, ki v tem trenutku s to javno službo pokriva praktično tretjino Slovenije. Z nekaterimi predvidenimi ukrepi bomo poskušali zagotoviti, da bi bil vpliv stroška za obdelavo odpadkov na ceno storitve pri uporabniku čim nižji,“ pojasnjuje direktor JP Komunala Trebnje Stanko Tomšič.

 

Koncesija je javnemu podjetju Snaga Ljubljana podeljena za 30 let oziroma dokler obratujeta Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO Ljubljana) in Odlagališče Globoko in dokler so izpolnjeni pogoji iz pristopne pogodbe. Gre za sinergijski odnos med dvema javnima partnerjema, s čimer je zagotovljeno dolgoročno stabilno izvajanje javne službe obdelave odpadkov ter odlagališča nenevarnih odpadkov Globoko.

 

Uporabniki bodo obdelavo odpadkov še naprej plačevali s položnico, ki jo na dom pošlje Komunala Trebnje, ki bo v sklopu ravnanja z odpadki še vedno skrbela za odvoz in odlaganje odpadkov. Tudi tu se obeta nekaj sprememb – najpomembnejša je ta, da se 1. januarja začne poskusno odvažanje mešanih komunalnih odpadkov na tri tedne, s čimer želijo na območju štirih občin dolin rek Temenica in Mirna povečati gospodarnost in izboljšati doslednost ločevanja odpadkov.

 

Oglejte si tudi