Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 01.05.2017

pretežno jasno
Zvečer in ponoči bo pretežno jasno, vzhodni veter se bo polegel.
4°C | 20°C
torek, 02.05.2017
7°C | 20°C
sreda, 03.05.2017
8°C | 21°C
četrtek, 04.05.2017
8°C | 20°C
Opozorila
Nedelja, 30.4.2017 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
4°C
20°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo

V Šentrupertu deset popolnih marmelad


KULTURA, TURIZEM, GOSPODARSTVO, DOGODKI

| |
24.09.2014      8:20
A A

V Šentrupertu deset popolnih marmelad


»V Deželi kozolcev, prvem muzeju na prostem s kozolci na svetu ohranjamo različne šege in navade, na novo spoznavamo stara znanja, del njih zagotovo je tudi shranjevanja sadja v različnih oblikah, med njimi seveda tudi marmelade. Prav tako imamo zasajen sadovnjak iz starih sadnih sort, gre za visokodebelna drevesa iz plodov katerih lahko skuhamo odlične marmelade,« je na predstavitvi ocenjevanja in dogajanja na Festivalu MARMELADA v Deželi kozolcev poudaril župan Občine Šentrupert Rupert Gole.


Rupert Gole in Špela Smuk Prva poizkusila več deset popolnih marmelad_Fo...
Rupert Gole in Špela Smuk Prva poizkusila več deset popolnih marmelad_Fo...
Deli:

 

»Rdeča nit letošnjega ocenjevanja je zelo dobra kakovost domačih marmelad in džemov,« je ugotovila senzorična komisija, ki je pred 2. mednarodnim Festivalom MARMELADA 2014 v Šentrupertu ocenila več kot 100 vzorcev. Prav z vsemi marmeladami se bodo na festivalu, ki bo v Deželi kozolcev, prvem muzeju na prostem s kozolci na svetu, v soboto, 4. oktobra 2014, lahko posladkali obiskovalci.

 

»V Deželi kozolcev, prvem muzeju na prostem s kozolci na svetu ohranjamo različne šege in navade, na novo spoznavamo stara znanja, del njih zagotovo je tudi shranjevanja sadja v različnih oblikah, med njimi seveda tudi marmelade. Prav tako imamo zasajen sadovnjak iz starih sadnih sort, gre za visokodebelna drevesa iz plodov katerih lahko skuhamo odlične marmelade,« je na predstavitvi ocenjevanja in dogajanja na Festivalu MARMELADA v Deželi kozolcev poudaril župan Občine Šentrupert Rupert Gole.

 

Strokovna komisija z Biotehniške fakultete v Ljubljani je na letošnjem ocenjevanju marmelad ocenila 105 vzorcev, petino več kot lani. Med najbolj drznimi so bili bučna marmelada s čilijem, marmelada iz žajblja in ingverja, refoškov chatney in marmelada iz rdeče pese z medom.

 

»Opazen je trend izboljševanja kakovosti, kar se kaže v večjem številu zlatih medalj in zmanjšanju števila vzorcev, ki so ostali brez medalje,« je ugotovitve komisije strnil dr. Rajko Vidrih. Na festivalski soboti bodo tako izdelovalcem marmelad podelili 41 zlatih, od tega je bilo deset popolnih, 29 srebrnih in 23 bronastih priznanj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Šentrupert!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!