Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Jesen, čas posebnega zadovoljstva

Jesen je tisti letni čas, ki je za kmeta posebno zadovoljstvo, saj je to čas spravila pridelka, ki ga je z veliko vloženega truda in včasih skrbi zaradi vremena tudi upravičeno pričakoval.
Zelo podobno doživljamo in pričakujemo ta čas tudi lovci, saj je to čas, ko se začnejo skupni lovi, ko lovimo večino lovne divjadi in na vseh oblikah lova. In prav skupni lovi so nagrada članstvu za celoletno delo v lovišču.

Lovci zagovarjamo zaščito, dobrobit ter odgovoren in spoštljiv odnos do vseh živalskih vrst.Opozoriti želimo na spoštovanje pravice divjadi in drugih prostoživečih vrst živali do ohranjenega življenjskega prostora, na pravico do nevznemirjanja le-te, bodisi z izvajanjem različnih rekreativnih aktivnosti v naravi bodisi neodgovornim prostim spuščanjem psov v naravo. Vse voznike pozivamo k večji previdnosti na območjih, kjer je prisotna divjad oz. prostoživeče živali, obdelovalce kmetijskih površin pa k obzirnosti pri košnji in izvajanju drugih del.

Ljudje smo s svojim razvojem in dejanji posegli v življenjski prostor prostoživečih živali. Samo pod kolesi avtomobilov je lani v Sloveniji končalo 7595 kosov divjadi, psi so pokončali 788 divjadi (za primerjavo: zveri in ujede le 193), kosilnica pa je vzela 841 življenj divjadi.

Lovci smo v prvi vrsti naravovarstveniki in je naše poslanstvo trajnostno upravljanje z divjadjo v skladu z razumno trajnostno rabo, da bi ohranili ravnovesje v ekosistemih. To nalogo nam je zaupala država. In opravljamo jo z vso odgovornostjo. Lov je dandanes dobro načrtovan, nadzorovan in trajnostno naravnan, a le-ta ni edina naloga lovcev. Za vse vrste prostoživečih živali je potrebno zagotoviti ustrezen življenjski prostor. Z različnimi deli v loviščih vzdržujemo primerno življenjsko okolje in ohranjamo življenjski prostor divjadi ter drugih prostoživečih živali in tudi s tem omogočamo preživetje marsikateri za javnost manj pomembni prostoživeči živalski vrsti, ne zgolj divjadi in zavarovanim vrstam.

Vsi skupaj bi morali imeti več zavedanja, da s posegi v okolje ljudje pravzaprav posegamo v
življenjski prostor prostoživečih živali. Ne smemo pozabiti, da smo sami del povezane celote,
narave in življenja v njej. Tudi takrat, ko se odpravimo na rekreacijo v gozd, za volan,
obdelovat kmetijske površine ali pomislimo, da bi brezvestno odvrgli smeti. Živali se le
prilagajajo sobivanju z nami, nam pa ravno zavedanje in miselnost omogočata, da lahko
pokažemo odgovornejši odnos in spoštovanje do njih.
Spoštujmo tudi pravice živali, da lahko ohranijo svojo vrsto, kot tudi pravico naših zanamcev,
da jim bomo predali naravo vsaj takšno kot je danes, z vso pestrostjo in raznolikostjo
živalskih in rastlinskih vrst.
(vir www.lovska-zveza.si in internet)

Andrej Novak
tajnik LD Šentrupert

Oglejte si tudi