Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
15°C
0°C
Oceni objavo

V Muzeju norosti: POVRŠINA // ODPOR

Na gradu Cmurek to soboto, 24. oktobra 2015, ob 20. uri, gostimo prav poseben umetniški dogodek. Med nami bodo ustvarjalci, ki se bodo po svoje spopadli z zgodbami, vtisi in okruški, ki prežemajo grajske stene. V najavi so zapisali:

POVRŠINA // ODPOR 

 

je dogodek, ki posega v prostore gradu Cmurek. Ta, prvič omenjen leta 1145, je tekom minulega stoletja zamenjal številne namembnosti: po večstoletnem lastništvu rodbine Stubenbergov, kratkem upraviteljstvu družine Mali in nacistični rabi med Drugo svetovno vojno, je po njej postal dom za onemogle, leta 1956 pa oddelek Zavoda za duševno in živčno bolne Hrastovec. Enota zavoda je delovala do leta 2004, ko se je grad izpraznil v prvem in doslej edinem dejanju psihiatrične dezinstitucionalizacije pri nas. Deset let zatem se je iz lokalne čezmejne iniciative razvil poskus vzpostavitve Muzeja norosti.

 

Ti raznoliki in nespravljivi zgodovinski konteksti (ter režimi oblasti) so močno zaznamovali njegovo arhitekturo. Prostori so nasičeni z zgodovinskimi momenti brez jasne kronologije, zaradi česar se v njih vzpostavlja čas lasten površini, čas nenavadnega soobstoja, brez prej in potem, temveč kvečjemu pod in nad. Zdi se, da je grad zaključil svojo zgodovino, da je postal heterogen monolit, ki se upira slehernemu posegu. Njegov odpor je odpor eklektične celote, v kateri vsaki novi umestitvi grozi, da se bo v razmerju do nje izkazala za nesprejemljivi tujek. 

 

Dogodek si bo naprtil to tveganje in se z umetniškimi deli Tiborja Hajasa, Žive Božičnik Rebec, literarnim branjem Uroša Praha, glasbenim programom Mihe Šajine in spremljevalno videoprojekcijo spoprijel z ‘negativnostjo’ te površine. Poudaril bo odpor prostora, s katerim bo nujno soočen. Izmuzljivo bariero, ki vztrajno zavrača in si podreja kontekst njegovega vpisa. Vendar tudi odpor kot obliko telesnosti. Kot telesnost prostora samega, invertiranega telesa manjkajočih teles, in hkrati anticipacijo prihajajočih teles-tujkov. Pridite.

 

***Vstop je brezplačen.

***Iz Ljubljane bo organiziran prevoz z avtobusom, ki se bo vrnil po koncu dogodka. Za več informacij nam pišite na povrsina.odpor@gmail.com, kjer se tudi zbirajo prijave za prevoz.

***Dogodku bo v prihodnjem letu sledila še istoimenska publikacija o učinkih njegovega posega.

***Dogodek se pripravlja v koprodukciji Paraliterarne organizacije I.D.I.O.T. in Kreativne Cone Šiška ter s podporo Zavoda Muzej norosti, Trate,  JSKD, Moderne galerije + MSUM in KID Pina.

 

Domen Ograjenšek, univerziteno diplomirani filozof, kurator, pisec in kritik sodobne umetnosti. Deluje kot urednik in član raziskovalne skupine revije ŠUM ter redaktor oddaje Art-area na Radiu Študent. 

Živa Božičnik Rebec je diplomirala na ALUO kot oblikovalka stekla in keramike. Študij nadaljuje na magisteriju Kiparstva. Je del Kreativne cone Šiška. Deluje kot umetnica in oblikovalka.

Tibor Hajas (1946 – 1980), madžarski umetnik, ena izmed ključnih figur madžarskega performansa. Od leta 1975 je sodeloval z umetnikom Jánosom Vetőm. Razstavljena dela so del zbirke Arteast 2000+ Moderne galerije +MSUM.

Uroš Prah, pesnik, soustanovitelj Paraliterarne organizacije I.D.I.O.T. in glavni urednik istoimenske revijeprogramski vodja Mednarodnega festivala LITERODROM, soustanoviteljev Zavoda Muzej Norosti, Trate.

Miha Šajina – Shekuza je klaviaturist in producent zasedb Moveknowledgement ter Ewok. Ustvarja tudi glasbo in zvočne efekte za stop-motion animirane filme “Koyaa”, v nočnem času pa s temačnim tehnom trese ljubljansko klubovje pod psevdonimom Shekuza. https://soundcloud.com/shekuza 

Jakob Jurkošek je študent Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Ukvarja se s fotografijo, plesom, videom in kostumografijo.

Mia Ventin je oblikovalka iz Hrvaške. Študirala je na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani in Akademiji za oblikovanje v Eindhovnu. Sedaj deluje na različnih področjih oblikovanja, video produkcije in mode. Trenutno živi in dela v Ljubljani ter je del kolektiva Kreativna Cona Šiška.

  

Kontakt: 

e- pošta: povrsina.odpor@gmail.com

https://www.facebook.com/events/600959010044645/

telefonska številka: 040225182 (Domen Ograjenšek), 040208880 (Uroš Prah)

Oglejte si tudi