Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Vztrajnost in želja biti vedno boljši

Vodilo reje slovenskega toplokrvnega konja zakoncev Ferk
Na robu Slovenskih goric v Ceršaku s čredo konj uspešno zgodbo reje slovenskih toplokrvnih konj ustvarjata zakonca Darja in Stanko Ferk.

Trenutno skrbita za dvajset konj, hodita v službo in sama priskrbita vso krmo, tako sena kot žita, za vse konje v njunem hlevu. Nekateri konji so v njuni lasti, drugi pa nastanjeni v njunem hlevu.

 

Hanoveranska kobila Dona je bila kobila, ki ju je popeljala med rejce. Pred petnajstimi leti sta jo kupila v Lipici. Leta 2000 sta svojo prvo žrebico poimenovala Dolly in začela se je njuna pot reje športnih konj za preskakovanje. Zaradi izjemnih kvalitet, ki jih je kazala takrat šestletna kobila Dolly na nacionalnih tekmovanjih v preskakovanju so se z jahačem Urošem Kocbekom odločili zastopati slovensko toplokrvno rejo na Svetovnem prvenstvu za mlade konje v Belgiji.  

Pet letna Dollyna potomka, Destiny, počasi spoznava športni svet preskakovanja ovir. Pred kratkim, v novembru 2013, je Destiny zmagala na prostem skakanju za štiriletne konje z odlično oceno.

V tekmah zakoca Ferk držita pesti tudi za kobilo Paris (Ramirado/Fargo), ki je od njenega prvega dne v njunih rokah in je kasneje tudi prešla v njuno last.

 

Priznanje, ki sta ga letos zakonca Ferk prejela v sklopu sejma AGRA s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje za vrhunske dosežke pri vzreji slovenskih toplokrvnih konj je priznanje, ki ga vsako leto podelijo na podlagi predlogov posameznih rejskih organizacij.

 

Ko bodo sončni žarki ponovno ogreli Slovenske gorice se bodo v hlevu Ferk veselili naraščaja, saj pričakujejo žrebeti pet letne Ribane (oče Ramirado) ter štiri letne Ricarde (oče Chico's Boy) in takrat se vam ponovno oglasimo.

Oglejte si tudi