Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

64 novih operativnih gasilcev

Gasilska zveza Slovenske gorice (GZ), ki povezuje 10 prostovoljnih gasilskih društev (PGD) na območju občin Kungota, Pesnica in Šentilj, je v mesecu marcu zaključila z dvema nadaljevalnima tečajema za gasilca (NTG). Udeleženci NTG so gasilski pripravniki, ki po uspešno opravljenem teoretičnem in praktičnem usposabljanju pridobijo status operativnega gasilca in so na tej osnovi, če so zdravstveno sposobni, vključeni na gasilskih intervencijah.
Prva skupina 30 udeležencev NTG iz PGD občin Kungota in Pesnica ter PGD Ceršak je v nedeljo, 8. 3. 2015 uspešno izvedla praktično vajo, ki sta jo vodila Peter Šipek in Jože Repa z inštruktorji. Vaja je bila izvedena na večjem zapuščenem gospodarskem poslopju v Štrihovcu pri Šentilju. Udeleženci vaje so s pomočjo zaščitne in reševalne opreme ter gasilne vode iz gasilskih vozil prikazali reševanje pogrešane osebe iz gorečega objekta, preko lestve so izvedli notranji napad gašenja, s pomočjo trodelne lestve so izvedli zunanji napad gašenja ostrešja ter gašenje s pomočjo črpalke, ki je za odvzem gasilne vode uporabila bližnji potok Cirknica.

Ob uspešno izvedeni zaključni vaji so novim operativnim gasilkam in gasilcem čestitali župan občine Pesnica Venčeslav Senekovič, predsednik GZ Samo Vrtin, poveljnik GZ Boštjan Frajzman, vodja praktičnega dela Peter Šipek, predavatelj taktike  Matjaž Šipek in vodja NTG Jože Repa.

Druga skupina 34 udeležencev NTG iz občine Šentilj (PGD Šentilj, PGD Paloma-Sladki Vrh in PGD Velka) pa je v soboto, 28. 3. 2015 na isti lokaciji po besedah Petra Šipka uspešno izvedla praktično vajo. Novim operativnim gasilkam in gasilcem je med drugim čestital tudi podžupan občine Šentilj, mag. Vladimir Maher.

Tako je GZ sedaj bogatejša za 64 novih prostovoljnih operativnih gasilk in gasilcev, kar je zelo pomembno ob dejstvu, da so naravne nesreče vedno bolj pogoste tudi na tem delu Slovenskih goric.

 

Pripravil: Drago Korade

Oglejte si tudi