Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
17°C
1°C
Oceni objavo

Razstava ročnih del na Zgornji Velki

Vsakega 14. oktobra na Zgornji Velki obeležujemo spomin na žrtve fašističnega nasilja. Krajevni praznik in proslavo skušamo krajani obogatiti s svojimi prispevki. K temu prispevamo tudi članice in člani DU Velka iz sekcije za ročna dela, ki že nekaj let zapovrstjo pripravimo razstavo izdelkov. Leta 2012 smo gostili 14 društev upokojencev iz Podravske regije. Letošnje leto smo svoje izdelke na ogled postavili upokojenci in upokojenke iz društev Občine Šentilj.

 

V krajevni hiši na Velki so si obiskovalci lahko ogledali bogat, pester in raznolik nabor ročnih del, saj se poizkušamo v različnih tehnikah, od šivanja, vezenja, kvačkanja, pletenja, do izdelave iz lesa, uporabljamo različne materiale in vzorce. Razstavni prostor so krasili prti, prtički, voščilnice, nakit, bakreni svečniki, podobe iz kamna, pleteni šali, vezenine, gobelini, slike in drugo.

 

Kot posebnost tokratne razstave smo na ogled postavili izdelke, ki so nastali v rokah naših mam, babic in prababic. Pobrskali smo po starih omarah in predalih in našli veliko zanimivega. Kar dokazuje, da je tradicija ročnih del doma tudi v naših krajih. Na rednih srečanjih skušamo preteklo znanje ohranjati, da bi ga lahko prenesli na mlajši rod. Hkrati pa se spogledujemo tudi z novostmi, izmenjujemo izkušnje, ideje in znanja in preizkušamo nove načine izdelave ročnih del.

 

Na Zgorji Velki se skupina za ročno delo srečuje dvakrat mesečno. Da bi svoje znanje, izkušnje in ideje prenesli tudi na bodoče rodove, v naše vrste toplo vabimo vse, ki delijo podobna zanimanja, še posebej pa mlajše generacije. S skupnimi močmi bomo tradicijo ne le ohranili, pač pa tudi obogatili, z njo pa polepšali bivanje nas samih in naših bližnjih.

 

Majda Bezjak

DU Velka, sekcija za ročna dela

Oglejte si tudi