Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

V Šentilju praznovali Ilgovo

Šentiljski krajevni praznik oz. Ilgovo se v Šentilju praznuje prvo nedeljo v septembru. Gre za cerkveni praznik, saj tamkajšnja cerkev nosi ime po svetniku sv. Ilju. Seveda pa ne gre zgolj dogajanje okoli cerkvenih običajev, prireditve v okviru Ilgovega poskrbijo za praktično za vse okuse.
Začelo se je že v petek, ko so v prostorih starega zdravstvenega doma v Šentilju odprli vrata Medgeneracijskega centra Šentilj. Kot je povedal župan občine Šentilj mag. Štefan Žvab, bo center služil kot zbirališče informacij, saj bodo starejši svoje izkušnje in znanja prenašali na mlajše, mlajši pa bodo lahko sodobne plati življenja predstavili starejšim. Hkrati z otvoritvijo centra je v parku ob stavbi starega zdravstvenega doma potekala še razstava zelišč, ki so jo pripravili zeliščariji iz Turističnega društva Brod Sladki Vrh. Center bo v začetku odprt vsak torek in četrtek med 8. in 14. uro. 

 

Le nekaj ur kasneje je sledila otvoritev kar treh razstav. "Štrikarice", kot sebi pravijo upokojenke Društva upokojencev Šentilj, so na ogled postavile ročna dela, ki jih izdelujejo v svojih društvenih prostorih. Lovci Lovske družine Šentilj so skozi fotografije predstavili svojih 60 let delovanja, Moški pevski zbor KUD-a Mejnik Šentilj pa se je ob praznovanju svoje 70. obletnice predstavil z domačo pesmijo. 

 

Sledila je sobota in žal tudi odpoved skoraj vseh športnih aktivnosti, saj je izvedba le-teh bila planirana na prostem. Slabo vreme je tokrat pač zmagalo. Svoj tradicionalni odbojkarski turnir, ki je letos potekal že desetič, so z vmesnimi prekinitvami uspeli izpeljati le odbojkarji Športno kulturnega društva Hurikani. 

 

Med tem se je v dvorani Kulturno prosvetnega doma Vlada Pipana v Šentilju že odvijala okrogla miza z naslovom "Šentilj nekoč, kam danes?". Osrednji gost okrogle mize je bil znani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, ki je v svojem slogu pokomentiral, kako je Šentilj cvetel nekoč in kako je s padcem državne meje začel izgubljati svojo veljavo, ter v katero smer se bi Šentilj moral obrniti v prihodnosti. Na okrogli mizi je bil predstavljen tudi strateški dokument, ki ga je oblikovalo več kot 100 občank in občanov, v njem pa sta predstavljena razvoj in trženje ponudbe občine v prihodnosti.

 

Sledila je priprava dvorane za osrednji sobotni dogodek, veliki akustični koncert zasedbe Mi2, ki v tem letu praznuje že svojih 20 let delovanja. Polno dvorano je ogreval mariborski dvojec iz skupine Akustični orgazem, nato pa so na oder stopili velikani slovenskega rocka. V dveh urah so odigrali opus največjih uspešnic ter dodobra utrudili glasilke prisotnih. Za brezhibno organizacijo koncerta je poskrbelo Turistično društvo Ceršak. Po koncertu je v kletnih prostorih prej omenjene dvorane sledila še zabava, ki so jo po krajšem zatišju, znova organizirali člani Društva ustvarjalne mladine Šentilj. Tam so na svoj račun prišli ljubitelji elektronskih ritmov.

 

Noč je bila kratka in sledila je že Ilgova nedelja z mašo, ki pa je tokrat bila nekaj posebnega, saj je le-to daroval zlatomašnik in domačin Mihael Ignatijev. Po maši je sledila otvoritev razstave v nekdanji mežnariji ter druženje ob bogato založenih stojnicah.

 

Prireditve v sklopu letošnjega Ilgovega so se končale minuli četrtek s koncertom ljutomerskega okteta Arion. Koncert je potekal v cerkvi sv. Ilja v Šentilju.

Oglejte si tudi