Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Bodimo na cestah, obzirni tudi do živali

Pomlad se prebuja in na plano pridejo tudi številne živali, ki sicer prezimujejo - denimo ježi in žabe. Najbrž nam ni poznano, da se ježi po zimskem spanju shujšani podajo na pot iskanja hrane, vendar pa so na svoji poti zelo počasni, in zato pri prečkanju prometnih cest velikokrat postnejo žrtve hitrih avtomobilov. Ježi pred nevarnostjo namreč ne pobegnejo, ampak se zvijejo v klobčič, zato jih vsako leto pod kolesi pogine na tisoče.

 

Žrtve avtomobilskih koles so vsako pomlad tudi žabe, ki se ob toplejših temperaturah množično selijo iz prezimovališč. Ko hitijo proti vodnim bivališčem, da bi vanje odložile jajčeca, večinoma prečkajo cestne odseke, zato vozite previdno. Veliko je tudi povoženih srnic. Prav tako smo lahko, vsakodnevno na naših cestah priče povoženih domačih živali, muc in tudi drugih , tako, vendarle pomislimo, da nismo sami na tem svetu in prilagodimo vožnjo po teh vaških zaselkih naše občine, tudi drugim živim bitjem, ki se tam gibljejo. Živali so tu bile že dolgo pred nami in mi smo jim s svojo naseljevanjem jemali življenski prostor. Zato bodimo z njimi vsaj malo bolj spoštljivi, one ne vedo kaj pomenijo prometni znaki, zato bodimo mi, ki to vemo, obzirni do njih.

 

Pomislite na to, da niste največji junak, če divjate skozi naselja in motite mir prebivalcev, bolj junaško boste izpadli, če boste znali peljati tudi obzirno in počasi, saj boste tudi prispeli na cilj, le kakšni par sekund pozneje.

 

mm

Oglejte si tudi