Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Gasilski zavetnik: Sveti. Florjan.

V nedeljo, 03. 05. 2015 ob 10 uri gasilska slovesnost (maša) v župnišču Šentilja.

 

Sv. Florijan (3. stol. - 304)

 

V pogansko svetišče v Dioklecijanovo pregnanstvo je bil priveden sv. Florjan, ki je bil veteran rimske vojske,  v mestu Cetiumu je bil visoki državni uslužbenec.

 

Okrivljen je bil, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu. Nasprotna stran ga je pozvala, naj se tudi sam odreče svojega krščanskega prepričanja. Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele preklecati svojo vero, zato so ga zverinsko mučili in ga pretepli. Nazadnje so ga obsodili na smrt in ga z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je bil ta dan izbran za njegov god.

 

Čaščenje sv. Florjana je razširjeno po Avstriji, Bavarskem in tudi po naših krajih. Sv. Florjan je patron proti požarom in poplavam. Je zavetnik gasilcev. V Dravski banovini so se gasilci imenovali tudi za  »vitza svetega sv. Florjana«. Opisani dogodek se je zgodil 4. maja 304. leta. Zaradi tega je 4. maj proglašen za dan svetega Florjana. Tudi v Sloveniji smo od ustanovitve prvega prostovoljnega gasilskega društva leta 1869 kmalu dobili veliko društev, katera so sprejela sv. Florjana kot svojega gasilskega zaščitnika.

 

V operativnem gasilskem delovanju občinskega poveljstva Šentilj, se bodo domača gasilska društva PGD Šentilj, PGD Ceršak, PGD Paloma Sladki Vrh,  PGD Velka in vodstvo gasilske zveze Slovenske Gorice, udeležili  svete maše v domači cerkvi svetega EGIDIJA  v Šentilju.

 

OGP Poveljnik: Andrej Kmetič Višji gasilski časnik

Oglejte si tudi