Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
15°C
0°C
Oceni objavo

Skrivni dnevnik v Muzeju norosti

V Muzeju norosti na Tratah že tretje leto poteka bralni krožek, katerega namen je druženje in povezovanje ljubiteljev knjig, ne glede na leta, izobrazbo, spol, politično prepričanje ali narodno pripadnost.

 

V petek, 14. aprila, smo se v bralnem krožku v Muzeju norosti pogovarjali o romanu “Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in 1/4”, izpod peresa Hendrika Groena, nizozemskega avtorja pod psevdonimom.

 

Junak v središču romana se v zrelih letih sprašuje, kako osmisliti življenje po tem, ko je pristal v domu za starejše. Kako v drobnih trenutkih in družbi sovrstnikov preživeti čim bolje in čim lepše. Hendrik nam naslika utrinke iz življenja, ki je ujeto v (ne)smiselna pravila, kot jih proizvajajo institucije. Če je slabo vreme, uporabniki ne smejo na zrak, saj lahko zbolijo, si zlomijo kolk ali se kako drugače poškodujejo... Pa vendarle s pozitivnim odnosom do življenja so se stkala prijateljstva, ki so tudi znotraj institucije našla izhode in stranpoti, ki so življenju dala pristnost in osmislila vsakdan.

 

Čeprav so se med udeleženci bralnega krožka mnenja glede knjige delila, smo se strinjali, da se v starajoči se družbi vse premalo pogovorjamo o tem življenjskem obdobju in da je bralni krožek vsekakor eden od načinov druženja vseh generacij. Na žalost pa so tovrstna druženja manj dostopna tistim, ki so sami in brez prevoza. Toda s skupnimi močmi je mogoče premagati tudi takšne ovire.

 

Mladinski knjigi se iskreno zahvaljujemo, da nam je podarila tri izvode romana “Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in 1/4”, ki ga toplo priporočamo v branje, saj se boste ob njem ne le veliko naučili, pač pa tudi nasmejali in sprostili.

Hkrati pa vas že vabimo, da se nam pridružite v petek, 12. maja 2017, ob 19 uri, ko se bomo pogovarjali o delu z naslovom "Ni še mrak", letošnjega Nobelovega nagrajenca Boba Dylana.

Oglejte si tudi