Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Napovedano združevanje policijskih postaj

V sredo, 22. januarja, je vodstvo Policijske uprave Nova Gorica sporočilo, da je podalo predlog za začetek postopka za združitev Policijske postaje Nova Gorica in Policijske postaje Šempeter pri Gorici v »novo« Policijsko postajo Nova Gorica. V prihodnjih mesecih bodo tako izvedli vse potrebne postopke, da bo nova policijska postaja lahko začela z delom 1. aprila 2014, v objektu v Šempetru pa zaživela policijska pisarna. Postaja prometne policije, Policijska postaja za izravnalne ukrepe in Enota vodnikov službenih psov bodo še naprej delovale na enakih lokacijah kot do sedaj.

 

Na to novico so se odzvali župani občin Šempeter-Vrtojba Milan Turk, Miren-Kostanjevica Zlatko Marin Marušič in Renče-Vogrsko Aleš Bucik, katerih ozemlje pokriva Policijska postaja Šempeter pri Gorici. Omenjeno območje (Vipavska dolina) je namreč iz varnostnega vidika še toliko občutljivejše, saj predstavlja naravni prehod iz Italije v Slovenijo in naprej.

 

Župani se zavedajo, da ni njihova naloga ukvarjati se z organiziranostjo policije, še manj z njihovim delom. Glede na to, da je njihova naloga tudi skrb za varnost občanov, pa želijo izraziti nestrinjanje z ukinitvijo te postaje. Kljub zagotovilom direktorja Policijske uprave Nova Gorica Fabjana Kontestabila, da bo še naprej zagotavljeno učinkovito izvajanje nalog policije na območju dosedanjih policijskih postaj, pa so prepričani, da se bo z združitvijo omenjenih policijskih postaj raven zagotavljanja policijskega dela in s tem varnost občanov bistveno znižala.

 

Statistični podatki utemeljujejo obstoj šempetrske policijske postaje

 

Tudi statistični podatki, ki so jih zbrali, pritrjujejo njihovemu mnenju in utemeljujejo obstoj policijske postaje v Šempetru pri Gorici. Postaja namreč deluje na območju, ki je gosto poseljeno, obmejno, prometno močno obremenjeno in gospodarsko razvito, kar vse povečuje tveganja, ki zmanjšujejo varnost.

 

Podatki zajemajo obdobje od januarja do decembra 2013 razdeljeni pa so na tri poglavitna področja dela policije. Policijska postaja Šempeter pri Gorici je v obravnavanem obdobju obravnavala skupno 443 kaznivih dejanj, do konca leta pa jih je bilo po neuradnih podatkih 480 (neobdelane kazenske ovadbe). V letu 2013 tako beležimo porast kaznivih dejanj za cca. 15 %, enak porast beleži tudi Policijska postaja Nova Gorica, medtem, ko ostale enote le-tega ne beležijo. Policijska postaja Ajdovščina, ki je primerljiva s Policijsko postajo Šempeter pri Gorici je na primer obravnavala 532 kaznivih dejanj, medtem, ko sta jih Policijski postaji Bovec in Tolmin skupaj 414.

 

Podatki se nekoliko razlikujejo na področju javnega reda in miru, kjer je šempetrska Policijska postaja v enakem obdobju obravnavala skupaj 214 kršitev, samo na področju Zakona o varstvu javnega reda in miru pa beleži 36 % porast kršitev. Za primerjavo je Policijska postaja Ajdovščina obravnavala 165 kršitev, Policijska postaja Tolmin in Policijska postaja Bovec, pri katerih je potrebno upoštevati tudi dejavnik poletne turistične sezone pa 161 oziroma 170.

 

Na področju varnosti cestnega prometa je Policijska postaja Šempeter pri Gorici obravnavala skupno 737 kršitev, Policijska postaja Ajdovščina 884, Policijska postaja Bovec 592 in Policijska postaja Tolmin 916 kršitev. Število odkritih kršitev je sicer odvisno od obremenjenosti posameznih enot z drugimi nalogami in v nasprotju s številom samih prometnih nesreč ne odraža dejanskega stanja. Šempetrska policijska postaja je tako obravnavala skupaj 151, Policijska postaja Ajdovščina 165, Policijska postaja Bovec 50, Policijska postaja Tolmin 79 in Policijska postaja Idrija 87.

 

Navedeni so samo statistični kazalci, ki kažejo na obremenjenost posameznih enot, upoštevati pa je potrebno tudi bližino samega centra oziroma tako imenovanega Goriškega bazena, veliko število javnih prireditev, ki se na tem območju dogajajo, širjenje gospodarstva »južno« od samega mesta, dnevne migracije zaradi bližine hitre ceste, površino območja, število prebivalcev, pri čemer je potrebno upoštevati tudi sosednjo Gorico (Italija) oziroma tako imenovano čezmejno kriminaliteto.

 

Še bolj nazorni so podatki o številu interventnih klicev na 113 za posamezno območje. OKC Policijske uprave Nova Gorica je v letu 2013 sprejel skupno 4502 interventnih klicev, od tega 2223 za območje Policijske postaje Nova Gorica, 745 za območje Policijske postaje Šempeter pri Gorici,  698 Policijske postaje Ajdovščina, 235 Policijske postaje Bovec, 280 Policijske postaje Idrija, 262 Policijske postaje Tolmin, 428 Prometne policijske postaje in 119 Policijske postaje za izravnalne ukrepe.

 

Glede na vse navedeno zato župani Milan Turk, Aleš Bucik in Zlatko Martin Marušič pričakujejo, da se bo Policijska postaja Šempeter pri Gorici ohranila, saj se bo v nasprotnem primeru varnost na našem območju močno poslabšala. Trdno so prepričani, da tega območja iz druge policijske postaje, pa čeprav bližnje novogoriške, ni mogoče učinkovito pokrivati.

Oglejte si tudi