Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Kožni rak ni samo črna lisa – najpogosteje je trdovratna rana

Vstopamo v poletje, v čas različnih dejavnosti na prostem, kamor nas kar kličejo lepi, s soncem obsijani dnevi. Ob tem, ko nam je na soncu prijetno, pa hitro pozabimo na škodljivost pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom, ki poškodujejo kožo, pospešijo njeno staranje in naposled lahko privedejo do nastanka različnih oblik kožnega raka. Prav zato so v teh dneh še posebej aktivni v Društvu ko-RAK.si, saj želijo javnost opozoriti na čedalje pogostejšo pojavnost kožnih rakov, ki so, žal, po pojavnosti na prvem mestu med vsemi raki. Zaradi oblice sonca utegnemo imeti več težav s to vrsto raka, posebej z melanomom katerega pojavnost narašča.

 

Posredovali so nam kratko, a temeljito strokovno-poljudno informacijo o raku kože, ki jo je pripravila članica Društva, dermatologinja Vesna Tlaker Žunter iz Dermatovenerološke klinike, UKC Ljubljana:


"Kožni rak se lahko pokaže v številnih različnih oblikah. Najbolj znan je melanom, “črni” kožni rak, ki običajno nastane kot temna lisa ali bunčica in razmeroma hitro raste, je nepravilne oblike ter številnih barvnih odtenkov. Mnogo pogostejši kot melanom pa je nemelanomski ali “svetli” kožni rak, in sicer kar 10- do 20-krat pogostejši. Njegova pojavnost strmo narašča in izračunali so, da ga bo dobil kar vsak tretji pripadnik generacije, ki je sedaj stara 20 let.


Nemelanomski kožni rak je običajno videti kot rana ali krasta, ki se pojavi brez poškodbe. Takšna sprememba vztrajno raste in je iz meseca v mesec večja. Praviloma ne boli. Večinoma se pojavi na glavi ali trupu, lahko tudi na okončinah. Pogosteje se pojavi na mestih, ki so izpostavljena soncu.


Za zdravljenje kožnega raka imamo na voljo več različnih metod. Največkrat se odločimo za operacijo, včasih tudi za obsevanje ali druge metode. V določenih primerih pridejo v poštev zdravila, ki se vpletajo v pot nastajanja ali širjenja raka. Zdravljenje kar najbolj prilagodimo bolniku in bolezni, zato je prav, da se dermatolog in bolnik temeljito pogovorita o različnih možnostih zdravljenja.


Skupna lastnost vseh vrst kožnega raka je njihova dobra ozdravljivost, če so odkriti zgodaj. Z zaščito pred soncem lahko verjetnost pojava kožnega raka zelo zmanjšamo, ne moremo pa ga v celoti preprečiti. Zato je odločilnega pomena, da svojo kožo redno pregledujemo sami in se posvetujemo z osebnim zdravnikom ali dermatologom, če na koži opazimo sumljivo spremembo."


Za več informacij lahko kontaktirate DRUŠTVO ko-RAK.si, Vipavska cesta 13, Rožna Dolina, 5000 Nova Gorica / T: 05 3331378 / E: info@ko-rak.si / www.ko-rak.si

Oglejte si tudi