Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Zaključek likovnega natečaja "Varno na poti v šolo in domov" v Šempetru pri Gorici

Šempeter pri Gorici,  6. december 2012 - V avli Coroninijevega dvorca je potekala zaključna prireditev likovnega natečaja in preventivne akcije na temo »Varno na poti v šolo in domov«, ki jo je tudi letos organizirala in izvedla Policijska uprava Nova Gorica za učence nižjih razredov severnoprimorskih osnovnih šol. Zaključno prireditev likovnega natečaja v Šempetru pri Gorici z otvoritvijo razstave nagrajenih likovnih del pa je Policijska uprava Nova Gorica pripravila skupaj z Občino Šempeter-Vrtojba, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šempeter-Vrtojba in Osnovno šolo Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici.

 

Na zaključni prireditvi sta najmlajše pozdravila in najboljšim avtorjem izbranih likovnih del 3. razredov severnoprimorskih osnovnih šol podelila praktične nagrade direktor Policijske uprave Nova Gorica Alojzij Mohar in župan Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk, ki je ob tej priložnosti podprl tovrstne preventivne projekte za večjo varnost otrok v cestnem prometu.

Direktor Policijske uprave Nova Gorica Alojzij Mohar je v nagovoru med drugim poudaril, da otroci sodijo v skupino t.i. "šibkejših" prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Pri tem je opozoril tudi na odgovornost staršev, da tudi slednji s svojim ravnanjem (npr. pravilno prečkanje vozišča, pravilna uporaba varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šole…) otrokom dajejo zgled v zvezi s spoštovanjem cestnoprometnih predpisov.  Zagotovitev večje varnosti otrok na poti v šolo in domov je skupna naloga, zato je treba skrbeti za to, da otroci čim prej spoznajo številne nevarnosti na poti v šolo in domov ter se usposobijo za samostojno in varno udeležbo v cestnem prometu.

 

V okviru letošnjega likovnega natečaj je na novogoriško Policijsko upravo okviru letošnjega likovnega natečaja prispelo 99 likovnih del učencev 3. razredov iz 17 osnovnih šol na tem območju, v prostorih Policijske uprave Nova Gorica pa je bil 27. novembra 2012 opravljen izbor najboljših likovnih del mladih umetnikov. Izbor so opravili člani komisije likovnega natečaja (oz. mentorice likovne vzgoje) iz naslednjih osnovnih šol: OŠ Frana Erjavca iz Nove Gorice, OŠ Šempas in OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice, sodeloval pa je tudi policijski inšpektor Janko Mencinger iz Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica. Omenjena komisija je navedenega datuma izbrala 24 najboljših likovnih del (25 avtorjev). Njihova likovna dela pa bodo razstavljena v avli dvorca Coronini v Šempetru pri Gorici od 6. do 14. decembra 2012.

 

Po besedah Janka Mencingerja iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica so vodstva kot tudi učenci osnovnih šol na severnoprimorskem omenjeni preventivni projekt zelo pozitivno sprejeli. Najmlajši se z izdelovanjem likovnih del tudi učijo kako varno ravnati na poti v šolo in domov. Obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu je namreč odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil, k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko prispevajo prav vsi udeleženci z večjo previdnostjo in strpnostjo na cestah. Glede na pozitivne dosedanje izkušnje bo policija skupaj z drugimi sodelujočimi soorganizatorji s tovrstnim preventivnim projektom nadaljevala tudi v prihodnje.

 

Za bogat kulturni program na preventivni prireditvi pa so poleg članov kvarteta Policijskega orkestra poskrbeli tudi učenci OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici.

Oglejte si tudi