Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Začenja se pomladansko cepljenje lisic proti steklini

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča, da je 6. maja 2016 pričela s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini,  ki jo opravlja predvsem zaradi posrednega varovanja ljudi pred to izredno nevarno boleznijo. S položenimi vabami nameravajo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni.

Polaganje oz. odmetavanje vab bodo s posebej prirejenimi letali z višine 300 metrov opravljali piloti domačih športnih društev. Uporabljena bodo naslednja letališča: Letališče Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Celju, Slovenj Gradcu in Divači. Odmetavanje se bo nadaljevalo po celotnem ozemlju Slovenije. Kot med drugim opozarja veterinarska uprava, je psom, razen službenim, v tem času prepovedano prosto gibanje, kljub temu da vaba za pse ni škodljiva. Akcija bo trajala predvidoma do 20. junija 2016.

 

POMEMBNO

  • Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
  • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto. Telefonske številke z naslovi antirabičnih ambulant so priložene!
  • Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto!
  • Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!
  • Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi! 

 

Več o akciji lahko preberete na tem naslovu.

 

Več o steklini najdete na tem naslovu.

Oglejte si tudi