Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Pustarji odganjali zimo že deseto leto zapored

V soboto, 14. februarja, so Šempeter zavzeli pustarji in mnižica obiskovalcev, ki si je kljub nekoliko turobnemu vremenu z veseljem ogledala pisan sprevod skupinskih pustnih mask in vozov. Pustovanje, ki je bilo letos organizirano že deseto leto zapored, postaja vse bolj prepoznavno in eno večjih na severnem Primorskem.

 

Ob 13. uri se je najprej začela velika pustna povorka za najmlajše in cirkuška pustna predstava. Ob 15. uri pa so svojo izvirnost, domišljijo in ustvarjalnost pokazali odrasli tako iz domače občine in njene okolice kot od drugod iz Slovenije in zamejstva. Sprevod enajstih tematskih skupinskih ter posamičnih mask ter vozov, med katerimi so kot tradicionalno nastopili glasbeniki Godbe na pihala iz Vogrskega, ki so sprevod popeljali po ulicah, in kurenti, ki so ga zaključili, se je tokrat vil vse od železniške ga prehoda na Vrtojbenski ulici do Nove KBM v središču Šempetra ter še naprej.

 

Budno oko komisije je po celotni dolžini proge, ki je letos veliko daljša kot doslej, ocenjevalo izvirnost zamisli, ustvarjalnost, koreografijo, kakovost izdelave oblek in pustnega voza. Med vozovi so prvo mesto osvojile Zobne vile Kulturno umetniškega društva Šempeter, drugo Pustni odbor Trnovo z vozom Trnovski gozdarji in furmani - sanacija žledoloma, tretje pa Turistično športno društvo Orehovlje, ki se je pustne povorke v Šempetru udeležilo že četrto leto zapored, in njihov Orehovski cirkus. Med skupinami so slavili pustarji Turističnega društva Cerje – Opatje selo, ki so predstavljali Opajske bruljince. Drugo mesto je zasedlo Športno kulturno društvo GAS Vrtejba in njihova Vrtejbnska zadruga, tretje pa člani Folklorne skupine Kal nad Kanalom in skupinsko masko na temo Sveti Valentin ima ključ do korenin.

 

Zvečer se je dogajanje preselilo v Športni center HIT, kjer so se maske pozno v noč vrtele ob zvokih skupine Kingston.

 

Da se je tradicionalna prireditev že dodobra usidrala v zavest širšega goriškega prebivalstva, dokazuje vsakoletna množična udeležba tako pustnih šem kot obiskovalcev, ki so prihajali od blizu in daleč. Organizator zavod KŠTM Šempeter-Vrtojba je prireditev oblikoval v sodelovanju z Občino Šempeter-Vrtojba, ki je program tudi omogočila, ter z Goriškim muzejem, s Turističnim društvom Občine Šempeter-Vrtojba, Krajevnim odborom Šempeter in Krajevnim odborom Vrtojba, Športnim društvom Mark Šempeter, PGD Šempeter, Radio klubom Burja in Društvom žena Vrtojba.

 

Pisan utrip dogajanja je v svoj fotografski objektiv za nas ujel Simon Zavadlav. Oglejte si fotografije.

Oglejte si tudi