Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Ste storili vse za varen dom?

Oktober - mesec požarne varnosti
Pred nami je mesec požarne varnosti. Tema letošnjega meseca požarne varnosti je požarna varnost doma. Ob tej priložnosti je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravila plakat in zgibanko. Zbranih je veliko požarno-preventivnih vsebin, ki služijo za opozarjanje na požarne nevarnosti, hkrati pa so predstavljeni predlogi osnovnih rešitev, s katerimi lahko nevarnost zmanjšamo.

Namen letošnjega projekta je opozoriti, da v varnem zavetju doma in njegovi neposredni okolici obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. V ta namen je bila izdelana spletna hiša (klikni), kjer so opozorila na nevarnosti z napotki, kako lahko požar tudi preprečimo.

 

Nakup gasilnega aparata, je dobra in koristna naložba!

 

V mesecu oktobru, mesecu varstva pred požari, je v letošnjem letu še poseben poudarek na gasilnih aparatih. Največkrat je tako, da ko ga potrebujemo, ga ni na dosegu roke, čeprav vemo, da bi lahko pogasili začetni požar. V prvi vrsti je odvisno kaj želimo zavarovati z gasilnikom. Ali je to le stanovanje, manjša ali večja stanovanjska hiša, gospodarsko poslopje, delavnica, morda vikend hišica in podobno.


Enodružinska stanovanjska hiša


Svetujemo vam, da si kupite dva gasilnika. Prvega, vsaj 6 kilogramskega na gasilni prah, imejmo nameščenega nekje v garaži ali pred kurilnico. Z njim bomo uspešno pogasili vse vrste začetnih in celo manjših požarov. Gasilno sredstvo deluje na principu odvzemanja kisika - dušenja. Kar nekaj časa je že v teh vrstah gasilnikov tako imenovani ABC prašek. Primeren je za gašenje trdnih, tekočih in plinastih gorljivih materialov. Izkušnje so pokazale, da kar veliko požarov nastane v garažah, kleteh in drugih stranskih prostorih. To pa zato, ker v teh prostorih ljudje vršijo razna manjša vzdrževalna dela, barvajo, varijo, popravljajo hišne naprave in stroje itd.

Druga »nevarna točka« je kuhinja oziroma prostor kjer se pripravlja hrana. Priporočamo nakup 5 kilogramskega gasilnika na ogljikov dioksid in ga imamo nameščenega nekje pri vhodu v kuhinjo. Ker so ti gasilniki nekoliko dražji, se ljudje redkeje odločajo za njihov nakup. Gasilnik polnjen z ogljikovim dioksidom ne pušča sledi na živilih, gospodinjskih aparatih in ostali opremi v stanovanju.

Primeren pa bo tudi 6 ali 9 kilogramski gasilnik na prah. Uporabimo ga lahko za gašenje vseh vrst začetnih in manjših požarov. Gasi na principu dušenja požara. Po gašenju lahko ostanek gasilnega prahu posesamo ali pobrišemo s mokro krpo. To so najbolj razširjeni gasilniki in so zelo enostavni za uporabo oziroma za aktiviranje. Posoda z gasilnim sredstvo je namreč pod stalnim tlakom inertnega plina, tako da je potrebnogasilnik samo prinesti v bližino požara, izvleči varovalko in pritisniti na ročico ali gumb za aktiviranje. Sicer pa imajo vsi gasilniki kratka navodila nalepljena na posodo aparata. Gasilnik namestimo nekje pri vhodu v hišo ali stanovanje. Priložen je nosilec za montažo na zid. Nameščen naj bo na višini 160 cm od tal.

Stanovanje v bloku


Zakonodaja sicer predvideva gasilnike v stanovanjskih blokih, vendar priporočam nabavo lastnega gasilnika za stanovanje. To naj bo vsaj S6 kg ali celo CO25 kg. Nameščen naj bo na hodniku ali predsobi. Vemo namreč, da so gasilniki po stopniščih dokaj nepredvidljiv pripomoček ob izbruhu požara. Skrb za njihovo vzdrževanje je na skrbi lastnika ali upravljavca objekta. Vendar pa so izpostavljeni vandalizmu in nerazumljivemu uničevanju njegovih pomembnih sestavnih delov. Podobno je z zidnimi hidranti, ki so pa velikokrat nefunkcionalni zaradi zgoraj navedenih dejstev.

Večja stanovanjska hiša

Pri eno ali več nadstropni stanovanjski hiši je najbolje, da k osnovnima dvema gasilnikoma dodamo za vsako etažo še po enega. Kajti dokaj neučinkovito bi bilo ob pojavu ognja iz mansarde teči v pritličje po gasilnik in pri tem izgubljati dragocene sekunde. 

Oglejte si tudi