Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Uspešno izvedena akcija Bodi viden in previden

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šempeter-Vrtojba je v četrtek, 4. oktobra, v sodelovanju s Policijsko postajo Šempeter pri Gorici za učence osnovne šole Ivana Roba organiziral preventivno akcijo "Bodi viden in previden". Poleg šempetrskih policistov so v okviru preventivne akcije na Trgu Ivana Roba sodelovali še policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica, dijaki Tehniškega šolskega centra Nova Gorica, občinski redarji iz Medobčinske uprave občin Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko, predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, gasilci PGD Šempeter pri Gorici in Gasilska enota Nova Gorica ter rally voznik Leon Vodopivec.

Organizatorji so s tokratno akcijo želeli udeležence opozoriti na nevarnosti v prometu in najpogostejše dejavnike prometnih nesreč. Poleg tega so jih kot pešce osveščali glede uporabe odsevnih predmetov, saj vidnost v prometu pomeni tudi večjo varnost, na drugi strani pa so voznike opozorjali k večji pozornosti in skrbi za pešce in kolesarje, kot ranljivejšo in bolj ogroženo skupino udeležencev v prometu. V mraku, temi ali slabi vidljivosti – še posebej sedaj v jesenskih in zimskih dnevih, večerih ter nočeh je namreč izredno pomembno, da smo vidni in da nas tako na cestišču kot na drugih površinah, udeleženci v prometu – šoferji avtomobilov, motoristi, kolesarji, šoferji avtobusov in drugih prevoznih sredstev – opazijo!


Policisti so med drugim najmlajšim svetovali, kako naj čim bolj varno stopajo po poti samostojnih udeležencev v prometu, osnovnošolci so se na manjšem kolesarskem poligonu preizkusili v varni vožnji s kolesom, navzoče občane pa opozarjali, da se nesreče zgodijo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so pogosto žrtve prometnih nesreč, predvsem zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi napakami, so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti posameznika, neustrezne barve oblačil, neuporabe odsevnih predmetov…

 

Udeležencem preventivne akcije so organizatorji predstavili tudi demonstracijsko napravo imenovano VIDKO, s katero se lahko tudi podnevi zelo nazorno pokažejo, kako pomembno je, da ima pešec na sebi ali ob sebi ustrezen odsevni predmet. Med mlajšimi je bilo veliko zanimanja za delo in službeno vozilo policistov PPIU Nova Gorica imenovano »šengenbus«, ki je opremljeno za odkrivanje prepovedanih drog in ponarejenih listin ter je povezan s schengenskim informacijskim sistemom, kar med drugim policistom omogoča, da lahko preverijo podatke oseb in vozil, ki jih imajo v postopku, policist PPP Nova Gorica pa jih je seznanjal z delom policistov motoristov, ki delo opravljajo s službenimi motornimi kolesi itd. Gasilci pa so poleg predstavitve njihove opreme izvedli tudi prikaz reševanja poškodovanega izpod osebnega vozila.


Kot je povedal komandir PP Šempeter pri Gorici mag. Kristjan Mlekuš je varnost kot ena temeljnih dobrin naša skupna skrb, zaradi česar je pri zagotavljanju varnosti zelo pomembno tudi partnersko sodelovanje policije tako z različnimi ustanovami kot z lokalnimi skupnostmi, in to na vseh ravneh.

Oglejte si tudi