Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Jurij Križnič prejel prestižno Gerbičevo nagrado

V rojstnem kraju slovenskega skladatelja Frana Gerbiča v Cerknici je Zveza slovenskih glasbenih šol minuli teden podelila letošnje nagrade in priznanja Frana Gerbiča. Eno od dveh podeljenih nagrad za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja je prejel glasbeni pedagog Jurij Križnič.

Jurij Križnič iz Vrtojbe je priznani dolgoletni violinski pedagog v Glasbeni šoli Nova Gorica. Izstopajo njegove motivacijske sposobnosti, saj učence nauči vzljubiti glasbilo in glasbo v širšem smislu. To se odraža v obsežnem seznamu nagrad in priznanj, ki so jih prejeli njegovi učenci, veliko pa jih je v glasbi našlo tudi življenjsko poslanstvo. Med njimi izstopa Petra Kovačič, ki je kot prva Slovenka postala članica izjemno uglednega orkestra dunajskih filharmonikov. Z uspešnim delom je izobrazil številne vrhunske violiniste in pripomogel k popularizaciji klasične glasbe. Križnič pa je eden tistih glasbenih pedagogov, ki svojega dela ne vidijo samo v vestnem opravljanju pedagoških nalog, temveč je svoje delo obogatil in razširil tudi v smeri skupinskega, orkestralnega in komornega muziciranja. Z vodenjem Komornega orkestra Nova je omogočil glasbeno izražanje številnim ljubiteljskim glasbenikom. Za svoje delo je prejel tudi druge nagrade: leta 2000 je prejel nagrado Republike Slovenije na področju šolstva ter diplomo Občine Šempeter-Vrtojba.

Poleg Jurija Križniča je Gerbičevo nagrado za življensko delo prejela še Breda Oblak, profesorica glasbene metodike in didaktike ter zaslužna profesorica Akademije za glasbo v Ljubljani, štirim glasbenim pedagogom pa je Zveza slovenskih glasbenih šol podelila priznanja.

Oglejte si tudi