Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Pregleden virtualni album zgodb o 1. svetovni vojni

Čeprav bo od začetka prve svetovne vojne kmalu minilo prvo stoletje, je v predalih, skrinjah, na podstrešjih in drugih zbirališčih starih predmetov tudi pri nas ostalo še veliko neznanih spominov na tedanje dogodke. Zato so pobudniki vsevropskega projekta Europeana 1914–1918 lastnike pozvali, naj te spomine digitalizirajo, jih razstavijo v spletni knjižnici in poskrbijo za njihovo ohranitev. V ta namen so predstavniki projekta Europeana pripravili posebne dneve zbiranja spominov, kamor je lahko vsak prinesel najdene predmete iz prve svetovne vojne in povedal njihovo zgodovino: komu so pripadali, kaj se je zgodilo z njihovimi lastniki in kaj pomenijo zanj ali za njegovo družino. Tak dan je potekal tudi v Goriški knjižnici Franceta Bevka 28. marca 2012, rezultat pa je zanimiv pregleden virtualni album zgodb o 1. svetovni vojni.

Najdemo ga na spletni strani www.europeana.eu, kjer je posebna rubrika, namenjena projektu Europeana 1914–1918 - World War 1 familiy history roadshows in 5 countries, spring 2012. Znoraj zavihka Raziskuj so vse zgodbe, zbrane v okviru projekta. Razvrščene so na 2 načina: glede na vsebino oziroma temo zgodbe (Western Front, Eastern Front, Italian Front ...) in glede na kraje, kjer so potekali zbirateljski dnevi (Sonderborg, 24. april 2012; Nova Gorica, 28. marec 2012 ...).

V "goriškem" albumu je na ogled 84 zgodb več kot 40 pričevalcev. Te z naslovi in fotografijami kar vabijo, da jih »preklikamo«: Izgubljen v močvirju ali pa Življenjska zgodba Mihaela Draščka s potujočim kovčkom. O čem pripoveduje zgodba Steklenica z dokumentom?


S tem pa projekt zagotovo ni zaključen. Preko zavihka Dodaj lahko zgodbe prispevate sami, kjer se Prijavite, če že imate uporabniško ime in geslo (zapisali smo vam ga na razglednico, če ste na zbirateljskem dnevu prispevali zgodbo), oziroma Registrirate, če ste nov uporabnik portala.

Oglejte si tudi