Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Srečanje Italijansko-slovenskega foruma italo-sloveno v Coroninijevem dvorcu

V sredo, 27. novembra, je župan Milan Turk gostil člane združenja Italijansko-slovenskega foruma italo-sloveno.

 

Italijansko-slovenski forum, ki ga vodi predsednik Jurij Giacomelli, je bil ustanovljen v Ljubljani pred približno letom dni, kot pobuda posameznikov, ki želijo prispevati k novim vsebinam v italijansko-slovenskih odnosih ter podpirati lastne in druge pobude, še posebej na področju gospodarstva, kulture, znanosti in raziskovalne dejavnosti ter turizma. Tokrat so srečanje prvič organizirali na Goriškem z namenom, da člani združenja podrobneje spoznajo tukajšnjo stvarnost in Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje - EZTS GO. Prav zato je bil osrednji del srečanja namenjen prezentaciji direktorice EZTSja Sandre Sodini.


Sodinijeva je, poleg predstavitve glavnih usmeritev bodočega delovanja EZTS GO, izpostavila potrebo po drugačni percepciji tukajšnjega območja treh občin. Poudarila je, da le-tega ne smemo več deliti na slovenski in italijanski del, temveč ga moramo dojemati kot celoto in ga kot takega tudi družno urejati. Kot primer je navedla cestno infrastrukturo, ki mora služiti ne dvema območjema z okoli 35.000 prebivalci, temveč enemu samemu s 70.000 ljudmi.


Predstavitev je porodila mnoga vprašanja, hkrati pa tudi pohvale in dobre želje, da bi projekti, ki jih EZTS GO načrtuje tudi uspeli.

Oglejte si tudi