Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Položen temeljni kamen za Urgentni center Nova Gorica

V sredo, 25. februarja, je bil poležen temeljni kamen za nov urgentni center ob Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru, ki so ga začeli graditi konec lanskega leta. Roki za izgradnjo so zelo tesni, saj mora biti center dokončan do novembra.

 

Urgentni center so ob šempetrski bolnišnici načrtovali že leta 2008, po številnih zapletih s podpisom pogodbe na državni ravni in revizijskih postopkov pri izbiri izvajalca pa so z gradnjo začeli šele konec decembra lani. Nataša Fikfak, v. d. direktorice bolnišnice, je povedala, da bodo prvotni načrt verjetno dopolnjevali. Stavba med staro in novo stavbo bolnišnice bo imela v dveh nadstropjih skoraj 1.000 kvadratnih metrov uporabnih površin - v kleti bo poleg skladiščnih prostor tudi kuhinja, pritličje in prvo nadstropje pa bosta namenjena urgentni službi. Povezava med starim in novim delom bolnišnice bo zgrajena na novo. To bo izjemna pridobitev, saj sta stavbi zdaj povezani z nevarnim zunanjim (azbestnim) hodnikom.

 

Celoten urgentni blok v Šempetru pri Gorici je vreden 6,7 milijona evrov. Poleg evropskih 3,7 milijona prispeva država skoraj 700 tisoč evrov, bolnišnica pa 2,1 milijona. Prva faza gradnje, ki bo predstavljala izgradnjo stavbe ter vgradnjo elektro in strojnih instalacij, mora biti zaključena do konca novembra. Kristijan Mugerli iz Cestnega podjetja Gorica, eden vodilnih izvajalcev, je za RTV Slovenija zatrdil: "Že od začetka leta delamo z vsemi silami. Ob današnji simbolni postavitvi temeljnega kamna so se investitorji lahko prepričali, da je novembrski rok dosegljiv."

 

Za območje severnoprimorske regije s 120.000 prebivalci bo urgentni center velika pridobitev, je na slovesnosti ob postavitvi temeljnega kamna dejal šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk. V. d. direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar pa je v nagovoru poudaril, da bo potrebno urgenco do konca leta napolniti z opremo in ljudmi, kljub temu da je gradnja urgentnih centrov marsikje po državi “razdvajala namesto združevala ljudi”.

 

Na Goriškem so se zaradi velikih zamud pri začetku gradnje urgentnega centra bali, da ga sploh ne bodo dobili. Gradnjo sicer podpira celotna regija, saj verjamejo, da prinaša boljšo zdravstveno oskrbo za vse prebivalce.

 

Vir: STA, RTV Slovenija

Oglejte si tudi