Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Ustvarjalci spletnega biografskega leksikona Primorci.si vabijo k sodelovanju

V torek, 19. februarja 2013, je bil v Goriški knjižnici Franceta Bevka predstavljen spletni biografski leksikon PRIMORCI.SI. Spletni leksikon, ki ga najdete na www.primorci.si, je nastal v sodelovanju Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Goriške knjižnice Franceta Bevka, k projektu pa so se pridružile tudi vse druge primorske splošne knjižnice.

PRIMORCI.SI je spletni biografski leksikon znanih Primork in Primorcev, v katerega so vključene osebnosti, ki so rojene na Primorskem, tukaj živele, se šolale, predvsem pa s svojim delom zaznamovale razvoj domačega kraja in pokrajine v preteklosti in sedanjosti. Šteje že več kot 400 vnosov različnih pokojnih in sodobnih pisateljev, pesnikov zgodovinarjev, novinarjev, slikarjev, glasbenikov, arhitektov, duhovnikov, znanstvenikov, raziskovalcev, učiteljev, gospodarstvenikov, politikov, športnikov, pa tudi trgovcev, gostilničarjev, pekov, kmetov ... Ne glede na zgodovinske meje Primorske so v leksikonu zajete osebnosti s širšega območja regije. Znani Primorci so na portalu razvrščeni po abecedi - po priimku ali po imenu, nahajajo pa se tudi na drugih podstraneh. Najdete jih lahko pod zadnjimi vnosi, v rubriki Rojeni v tem mesecu ali Naključne osebe. Razvrščeni so tudi po poklicih in dejavnostih ter kraju, v katerem so delovali.


Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna. Veseli bodo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@ng.sik.si ali jih posredujte preko spletnega obrazca.

Oglejte si tudi