Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Rdeči alarm za celotno zahodno polovico Slovenije

Zaradi obilnih padavin, ki bodo v nedeljo, 11. novembra, predvidoma zajele zahod in sever Slovenije ter v noči na ponedeljek tudi večji del osrednje Slovenije, je Arso je za danes zvečer razglasila rdeči alarm za jugo- in severozahod države, v ponedeljek pa za celotno zahodno polovico države. Narasle bodo nekatere reke, med njimi Soča in Vipava s pritoki. Natančnega scenarija padavin in možnih poplav pa še ni.

"Količina padavin bo danes čez dan predvidoma največja v krajih bolj zahodno od nas, nad Furlanijo, popoldne in zvečer pa se bo pas najmočnejših padavin že širil k nam, predvsem na Posočje, pa deloma tudi že na območje Kamniških Alp in jugozahodne Slovenije," je povedal svetovalec s področja meteorologije na Arsu Brane Gregorčič in napovedal, da se bodo glavne težave "verjetno začele šele od večera naprej".

Scenarijev je več


Scenarijev, kje se bodo pojavile najmočnejše padavine v prihodnji noči, je več. Lahko se to zgodi bodisi na območju Kvarnerja, v tem primeru bi se padavine širile tudi proti Dolenjski. Več izračunov nakazuje, da se bo glavnina padavin pojavljala v bližini Slovenske Istre in Obale, v tem primeru bodo močne padavine zajele tudi osrednjo Slovenijo vključno z Ljubljansko kotlino. Nekateri izračuni pa so tudi takšni, da bo glavnina padavin tudi ponoči in v ponedeljek ostala na Goriškem, je dejal Gregorčič.

Močni nalivi bodo povzročili hiter porast vodotokov


Na Arsu še ne vedo, kateri od teh scenarijev se bo uresničil. V vsakem primeru pa se bodo na območju, kjer bodo padavine, pojavljali močni nalivi, kar bo povzročilo hiter porast vodotokov. Zaenkrat je najvišja stopnja ogroženosti najbolj verjetna na območju širše Vipavske doline, Goriških Brd, reke Reke in rek v Slovenski Istri, je povedal vodja oddelka hidrološke prognoze na Arsu Janez Polajnar.

Poziv občanom

Civilna zaščita Občine Šempeter-Vrtojba poziva občane, da ponovno pregledajo očistijo in zagotovijo pretočnost meteornih voda okoli svojih bivališč. Pozorni naj bodite na vse morebitne premike razmočene zemljine. Tisti, ki živijo ob vodotokih, ki bi lahko nevarno narasli, znova pripravite protipoplavne vreče.

Za vso pomoč, ki jo rabite (od črpanja vode do morebitne evakuacije), OBVEZNO kličite na DEŽURNI TELEFON ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE 05 335 16 32, kjer se bodo intervencije razporejene po nujnosti.

Oglejte si tudi