Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Teden Evrope

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je v sodelovanju s partnerjema – Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Uradom Vlade RS za komuniciranje - ter sodelujočimi organizacijami tudi letos pripravilo raznolik program dejavnosti, ki bodo med 5. in 12. majem v okviru Tedna Evrope 2013 potekale po vsej Sloveniji. Evropsko dogajanje bo odprl že 5. Filmski teden Evrope, ki v 13 slovenskih mest prinaša 18 evropskih filmskih uspešnic. Vrhunec praznovanj Tedna Evrope bo 9. maj, dan Evrope, ki bo v evropskem letu državljanov posvečen dialogu z državljani. Na ta dan bo na javni razpravi v Ljubljani o prihodnosti Evropske unije z naslovom "EU Si ti – DIALOG 9/5/13" evropski komisar za okolje Janez Potočnik poslušal mnenja državljanov o tem, v kakšni Evropi želijo živeti in kaj pričakujejo od prihodnosti Evropske unije.

Filmski teden Evrope 2013


Filmski sladokusci bodo lahko med 5. in 12. majem 2013 uživali v brezplačnih filmskih projekcijah odličnih evropskih filmov, ki jih letos v 13 slovenskih mest prinaša Filmski teden Evrope, med drugim tudi v Novi Gorici, v Kulturnem domu Nova Gorica. Brezplačne vstopnice že lahko rezervirate na blagajnah sodelujočih kinematografov. Več podrobnejših informacij o programu in sporedu dobite na www.filmskiteden.eu ali na www.kulturnidom-ng.si/kinocenter.

Filmski program pa bo obogatil še raznovrsten spremljevalni in pedagoški program za otroke in mlade. Na Goriškem bodo tako prvič izvedene tri delavnice, ki jih bodo mentorji filmske vzgoje izvedli za prvo triado učencev Osnovne šole Ivana Roba Šempeter pri Gorici v sredo, 8. maja, kot predpripravo na ogled filma, ki si ga bodo otroci ogledali v petek. 


Evropski interaktivni dan v Novi Gorici


V soboto, 11. maja 2013, od 9.00 do 13.00, bo na Bevkovem trgu v Novi Gorici potekal evropski interaktivni dan. Obiskovalci se bodo seznanjali s svojimi pravicami in priložnostmi, ki izvirajo iz državljanstva EU ter sodelovali v zabavnih nagradnih igrah o poznavanju EU. Podrobnejši program dogajanja najdete na www.eu-dogodki.eu.

 

O evropskem letu državljanov 2013

Letos beležimo 20. obletnico vzpostavitve notranjega trga in začetka veljavnosti Maastrichtske pogodbe, ki je uvedla državljanstvo EU. Kljub temu pa 48 % Evropejcev še vedno ni obveščenih o pravicah kot so npr.:

  • pravici do iskanja zaposlitve in dela v državah članicah EU,
  • pravica do dostopa do sistemov zdravstvenega varstva,
  • pravica do priznavanja poklicnih kvalifikacij in izobrazbe,
  • pravica do socialne varnosti,
  • potrošniške pravice,
  • pravica do konzularne zaščite v tretjih državah, kjer Slovenija nima svojega predstavništva,
  • pravica evropskih državljanov, da pozovejo Komisijo, da predlaga novo zakonodajo.

Ob evropskem letu državljanov zato po vsej Evropi potekajo številne dejavnosti, katerih glavni namen je, da bi evropski državljani bolje spoznali svoje državljanske pravice in jih polno uveljavljali v vsakdanjem življenju. Številne aktivnosti in dogodki ob evropskem letu potekajo tudi v Sloveniji. V okviru partnerstva pri komuniciranju evropskih vsebin, ki ga tvorijo Evropska komisija, Vlada Republike Slovenije in Evropski parlament, se bo v sklopu projekta ˝EU dogodki po Sloveniji˝ s sloganom "EU Si ti", ki ga izvaja Mladinska mreža MaMa, letos po celotni Sloveniji zvrstilo 47 dogodkov. S kampanjo EU Si ti  si prizadevamo, da državljane bolje informiramo o pravici do prostega prebivanja v EU in izhajajo iz evropskega državljanstva in politik EU. Preko številnih dogodkov po Sloveniji vas vabimo, da se aktivno vključite v sooblikovanje politik Unije.

 

Več sorodnih povezav:

Povezave

Teden Evrope

Oglejte si tudi