Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
17°C
7°C
Oceni objavo

Pustovanje 2013

Pust se nezadržno bliža in tako kot drugod, se tudi v občini Šempeter-Vrtojba že pripravljamo na preganjanje zime. Pustno rajanje namreč vsako leto zaživi po mnogih slovenskih mestih, že osmič zapored pa bodo na pustno soboto, 9. februarja, male in velike maškare preplavile tudi Šempeter pri Gorici. Pustovanje 2013 bo tudi letos skupaj s Sovodenjskim pustom tvorilo posebno čezmejno večdnevno prireditev s številnimi dogodki in tradicionalnimi sprevodi.

Med tistimi, ki se pusta najbolj veselijo, so brez dvoma otroci. Prav zato smo v Šempetru dali nanje poseben poudarek in pripravili osrednje otroško pustno rajanje na Goriškem. Na Trgu Ivana Roba, ki bo za to priložnost zaprt za promet, se bo ob 13.30 začela velika pustna povorka za najmlajše. Kot nagrado za sodelovanje v tem sprevodu bo, tako kot doslej, vsaka otroška maska dobila krof.


Ob 15. uri pa bodo svojo izvirnost, domišljijo in ustvarjalnost pokazali odrasli tako iz domače občine in njene okolice kot od drugod iz Slovenije in zamejstva. Sprevod tematskih skupinskih ter posamičnih mask ter vozov bo spremljal in vodil animator Sten Vilar. Budno oko komisije pa bo ocenjevalo izvirnost zamisli, ustvarjalnost, koreografijo, kakovost izdelave oblek in pustnega voza. Najbolj izvirne maske v posamezni kategoriji bodo bogato nagrajene. Po pustnem sprevodu bo na trgu ob 17. uri sledilo pustno rajanje in podelitev nagrad. Zvečer pa se dogajanje seli v Športni center HIT, kjer bo pustni ples. Od 21. ure dalje maske vrtele ob zvokih skupine Kingston.

 

Da se je tradicionalna prireditev že dodobra usidrala v zavest širšega goriškega prebivalstva, dokazuje vsakoletna množična udeležba tako pustnih šem kot obiskovalcev, ki so prihajali od blizu in daleč. Organizator Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladino (KŠTM) Šempeter-Vrtojba prireditev oblikuje v sodelovanju z Občino Šempeter-Vrtojba, ki je program tudi omogočila ter z Goriškim muzejem, s Turističnim društvom Občine Šempeter-Vrtojba, Krajevnim odborom Šempeter in Krajevnim odborom Vrtojba, Športnim društvom Mark Šempeter, PGD Šempeter in Društvom GAS Vrtejba.  

Poleg tega se kot omenjeno Pustovanje 2013 tako kot prejšnja leta povezuje s Sovodenjskim pustom. Tamkajšnji organizator, Društvo Karnival, večdnevno pustovanje ter sprevod vozov in skupin organizira že od leta 1998.

S skupnimi močmi je tako oblikovan privlačen in zanimiv pustni program s tradicionalnimi povorkami in pustnim rajanjem. Verjamemo, da bo privabil veliko pustarjev pa tudi obiskovalcev, ki si bodo pustne norčije z veseljem ogledali.

Več na http://www.kstmsempeter-vrtojba.si/ in http://www.karnival.it/web/karnival.

Oglejte si tudi