Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Postavljen prvi 24 ur javno dostopen avtomatiziran defibrilator v občini

Ste slišali tuliti sireno gasilcev? Ste opazili številne reševalce, gasilce in občinstvo na Trgu Ivana Roba v Šempetru pri Gorici? Ja, brez strahu, to je bila samo vaja in predstavitev dogajanja, kaj bi bilo, če...

 

V soboto, 15. novembra 2014, je namreč pred in v prostorih hotela Lipa potekala prireditev Pomagajmo prvi, rešujmo življenja!, ki ste jo lahko spremljali tudi v živo preko internetne povezave zahvaljujoč se Radioklubu Burja. Glavni namen dogajanja, ki ga je pripravila Civilna zaščita Občine Šempeter-Vrtojba, je bilo ozavestiti pomen takojšnje pomoči, ki jo lahko vsakdo od nas nudi. Tudi s pomočjo aparatov, kot so avtomatski defibrilatorji. Enega, ki je od danes naprej na voljo 24 ur sedem dni v tednu, je župan Milan Turk slovesno namestil v omarico opremljeno z zvočnim alarmom, v avli Hotela Lipa. Nakup aparata so omogočili Občina Šempeter-Vrtojba in podjetji Letrika d.d. ter MIDS d.o.o. Sicer je tovrstnih aparatov v občini več, vendar je njihova dostopnost omejena na čas urnikov ustanov, kjer so nameščeni (avla Coroninijevega dvorca, Zdravstveni dom v Šempetru, bolnišnica).

 

Vemo, da so pri srčnem zastoju odločilne ne le minute, ampak tudi sekunde, ki pretečejo do takrat, ko človeku priskočimo na pomoč in ga začnemo oživljati, saj s hitro pomočjo preprečimo možganske poškodbe in celo smrt. Vemo tudi, da lahko učinkovitost masaže srca močno izboljšamo z defibrilatorjem, ki po tem, ko ga namestimo na prsni koš človeka, sproži električni šok, ki spodbudi ponovno delovanje srca. Da ravnanje z aparatom ni težko, so nazorno prikazali reševalci, ki so poleg tega predstavili veščine nudenja prve pomoči in temeljne postopke oživljanja. Kako se z avtomatiziranim defibrilatorjem rokuje pa so lahko obiskovalci preizkusili tudi sami z vadbenimi aparati. Reševalcem so se pridružile tudi druge organizacije, ki skrbijo za naše zdravje, in predstavile svoje delovanje ter opremo. Obiskovalcem pa so predstavnice podjetja MediGO po želji izmerile tudi krvni sladkor in krvni tlak. 

 

Dogajanje je s fotoaparatom dokumentiral Tomaž Nemec.

 

 

 

Oglejte si tudi