Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Pestro dogajanje v počastitev 70. obletnice osvoboditve

Danes je v Coroninijevem dvorcu potekala novinarska konferenca na temo dogajanja ob prireditvi Svoboda je zasijala. Številni organizatorji so za naslednje dni pripravili pestro dogajanje v počastitev 70. obletnice osvoboditve.

 

Osrednja slovesnost


Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica in Občina Šempeter-Vrtojba v nedeljo, 26. aprila 2015, ob 11. uri v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica ter občinami Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Brda in Renče-Vogrsko pripravljata osrednjo regijsko prireditev ob 70. obletnici osvoboditve z naslovom Svoboda je zasijala. Zbrane bo slovesno nagovoril Janez Stanovnik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije. Slovesnosti se bo udeležil tudi predsednik  Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo ob tej priložnosti Partizanskemu pevskemu zboru Ljubljana vročil najvišje državno odlikovanje zlati red za zasluge - za ohranjanje uporniške, bojne in domoljubne pesmi ob 70. letnici uspešnega delovanja.

 

Nedeljsko slovesnost bo oblikovalo skoraj 200 nastopajočih: Otroški pevski zbor OŠ Ivana Roba Šempeter in podružničnih šol Vrtojba ter Vogrsko, pevka Polona Kante Pavlin, prek 150 pevcev in pevk združenih pevskih zborov Goriške (MPZ Provox, MPZ Šempeter, MPZ Lijak Vogrsko, MPZ Kromberški Vodopivci, MePZ Ciril Silič iz Vrtojbe in Vokalni ansambel Reunion) pod vodstvom Ivana Mignozzija, Pihalni orkester Vogrsko in ansambel Avantgarda.

 

V primeru dežja se bo celotno dogajanje preselilo v Športni center HIT v Šempetru pri Gorici.

 

Spremljevalni dogodki


Pred to slovesno prireditvijo, pa se bo v petek, 24. aprila 2015, zvrstilo še nekaj dogodkov, ki bodo vsak na svoj način še dodatno obeležilo obletnico osvoboditve.

 

Ob 18. uri bo Društvo vojnih invalidov Severne Primorske ob sodelovanju Krajevnega odbora ZB za vrednote NOB Šempeter in Občine Šempeter-Vrtojba v parku Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca ob Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici s krajšo slovesnostjo odkrilo doprsni kip prof. dr. Franciju Dergancu po katerem nosi bolnišnica ime. Osnutek doprsnega kipa prof. dr. Francija Derganca je izdelal akademski kipar Drago Vid Rozman iz Ljubljane, odlitek pa je delo livarne Kamenšek iz Komende. Marmornat podstavek in vklesani napis so naredili pri Kamnoseštvu Mužina Vojko v Selu. Postavitev kipa so finančno omogočili Društvo vojnih invalidov Severne Primorske, Kluba prijateljev SVPB Franja in Pavla ter Društvo vojnih invalidov RS.

 

Prof. dr. Franci Derganc se je rodil leta 1911 v Ljubljani, kjer je leta 1973 tudi umrl. Pokopan je na šempetrskem pokopališču. Študiral je v Ljubljani, Zagrebu, Pragi in Beogradu, kjer je 1935 diplomiral kot zdravnik – kirurg. Do leta 1942 je delal na kirurškem oddelku ljubljanske bolnišnice. Od samega začetka je sodeloval v OF in bil zato zaprt skoraj dve leti. Nato je odšel v partizane, kjer je deloval kot kirurg, predvsem na območju Primorske in IX. Korpusa. Po osvoboditvi je do leta 1947 delal na ortopediji v Ljubljani, do 1952 v Bolnišnici za osteoartikularno tuberkulozo v Šempetru in od leta 1962 v Bolnišnici za predšolsko invalidno mladino v Stari Gori. V letih od 1957 do 1968 je bil tudi redni profesor za osnove fizikalne medicine in rehabilitacije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Objavil je več skript in 43 znanstvenih razprav.

 

Priložnostno slovesnost bo s kulturnim programom obogatil Moški pevski zbor Šempeter, zbrane pa bosta nagovorila dr. Ivan Cibic, predsednik sekcije partizanskih zdravnikov Slovenije ter v. d. direktorice zavoda prim. Nataša Fikfak.


Ob 19. uri se bo dogajanje preselilo v Coroninijev dvorec, kjer bo potekalo odprtje razstave II. svetovna vojna skozi zbirke Goriškega muzeja. Razstava, ki sta jo pripravila kustosa Goriškega muzeja Borut Koloini in Katarina Brešan, bo predstavila izbor likovnih del različnih umetnikov in partizanskega tiska na temo Narodno osvobodilnega gibanja. Postavitev bo tako zaobjemala ustvarjalno in propagandno delovanje med vojno in po njej. S pestrostjo gradiva, ki bo na ogled do 30. junija 2015, bo prikazan izbruh ustvarjalnosti, ki ga je boj za narodno in socialno osvoboditev sprožil v zatiranih ljudeh.

 

Petkov večer pa se bo od 20.30 nadaljeval na trgu in zaključil s tradicionalnim dvigovanjem mlaja, ki bo tokrat nekoliko prej kot navadno krasil šempetrski »plac«. Letošnjega bodo člani Turističnega društva Občine Šempeter-Vrtojba zagotavljajo, da ga bodo ob sodelovanju krajevnih organizacij ZB za vrednote NOB Šempeter in Vrtojba tokrat še posebej bogato okrasili. Krašenje bo potekalo že od 17. ure dalje.

 

Organizatorji dogodkov vse prav lepo vabijo, da se prireditev udeležite.

Oglejte si tudi