Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Rezultati mednarodnega radioamaterskega tekmovanje IARU R1 Field day

Člani Radiokluba Burja so 6. in 7. septembra 2014 v sodelovanju s Civilno zaščito Šempeter-Vrtojba tudi letos sodelovali na državnem in mednarodnem tekmovanju IARU R1 Field day. Namen tekmovanja je vzpostavljanje radioamaterskih zvez iz lokacij v naravi, z začasno postavljenimi antenami in brez uporabe električnega omrežja.

 

Radioamaterji ta tekmovalni izziv izkoristijo za preverjanje njihove usposobljenosti, priprav telekomunikacijskih sredstev v neobičajnih razmerah in predstavitev njihove dejavnosti. Po pravilih smejo tekmovalci opremo in antenske sisteme postaviti šele tik pred začetkom tekmovanja, ki traja neprekinjeno 24 ur in v katerem običajno opravijo okrog 1.000 zvez z radioamaterji iz celega sveta. Slovenski radioamaterji so to priložnost izkoristili tudi za redno vajo ekip ARON (Amatersko Omrežje za Nevarnost, kodeks je na http://goo.gl/htf9D8) v okoliščinah, ki so operaterje in opremo kar najbolj podobne izrednim razmeram.

 

Dogajanje se je odvijalo med 15. uro v soboto in 15. uro v nedeljo pri Stražarskem stolpu v Vrtojbi (http://goo.gl/QBPXjX), lahko pa ste ga spremljali tudi v živo na http://www.s51wnd.si/fd.html.

 

Rezultati


Člani Radiokluba Burja so v 24 urah vzpostavili 1.172 zvez, s 797 različnimi postajami v 49 različnih državah na treh celinah, Evropi, Aziji in severni Ameriki. Večino zvez so naredili s podobnimi, v naravi postavljenimi postajami, ker je to bil tudi namen tekmovanja. Največ z Nemčijo (394 zvez), Veliko Britanijo (205 zvez) in Belgijo (106 zvez). Na končno uvrstitev pa bo potrebno še nekaj časa počakati, saj mora tekmovalna komisija zbrati in obdelati rezultate s celega sveta.

 

Pravi cilj vikenda na prostem pa ni bil tekmovalne narave ampak druženje ter prikaz tega zanimivega hobija ... in to jim je uspelo! Poleg obiskovalcev v šotoru so imeli tudi preko 150 gledalcev prenosa v živo preko interneta.

Oglejte si tudi