Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Država je vrednota, ki jo moramo varovati in ohranjati

V petek, 23. 12. 2011, se je v Kulturni dvorani v Šempetru pri Gorici odvila osrednja občinska proslava ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti.
Zbrane je kot slavnostni govornik nagovoril župan, mag. Milan Turk. Njegov govor objavljamo v celoti:

"Spoštovani člani občinskega sveta spoštovane občanke, občani in vsi ostali prisotni.


"Slovenski narod se je s prepričljivo večino, skoraj soglasno, izrekel za samostojno državo", je ob razglasitvi izida glasovanja na plebiscitu med drugim dejal predsednik tedanje slovenske skupščine dr. France Bučar. Izteka se enaindvajseto leto od tistega dne. O samostojnosti, neodvisnosti, državotvornosti in ne nazadnje o pogumu, ki je bil takrat in ob dogodkih, ki so sledili, potreben, je bilo ob današnjem dnevu v preteklih letih precej povedanega. Gre namreč za enega najpomembnejših mejnikov, s katerimi obeležujemo nastanek slovenske države. Glede na veliko dogodkov, ki smo se jih po dvajsetih letih v iztekajočem se letu spominjali, me je bilo skoraj strah, kaj na današnji dan, s katerim obeležujemo enaindvajseto leto, povedati. Pa se je le našla še ena dvajseta obletnica, ki je dovolj pomembna. Natanko na današnji dan, 23. decembra 1991, je namreč naša država dobila svojo ustavo. Sprejem slovenske ustave, tega temeljnega državno pravnega akta, je bil nedvomno velik zgodovinski dosežek in dogodek, ki je slovensko državnost in njeno identiteto utrdil in krmilo barke, ki se ji reče država, postavil v smer, ki smo jo v tistem času, verjamem pa tudi, da še danes, vsi želeli. Prva dva člena ustave namreč določata, da je Slovenija demokratična republika in pravna ter socialna država. Hkrati je sprejem temeljnega pravnega predpisa države zaokrožil naša osamosvojitvena prizadevanja in procese. Pomenil je nove temelje za nadgradnjo ter utrditev slovenske suverenosti.

 

Morje po katerem plujemo seveda ni vedno mirno in prijazno. Krmilo je potrebno držati trdno v rokah, se izogibati čerem in stremeti k temu, da bi barka ostala cela in srečno prispela na cilj. Vedno nam to ne uspeva. Od visoko postavljenih v ustavo zapisanih ciljev, se je v zadnjih letih marsikateri precej odmaknil. Tudi s spoštovanjem pravnega reda, katerega najvišji akt je prav ustava, v naši državi ne moremo biti zadovoljni. Velikokrat se zdi, da so predpisi napisani zato, da se jim spretni lahko izogibajo, običajni ljudje, ki nimajo družbene moči pa so z njimi velikokrat potisnjeni na rob obupa. Rešitve, ki temeljijo na še več predpisih, ki velikokrat niso dovolj domišljeni in vnašajo v družbo zmedo, so se velikokrat izkazale za neučinkovite. Velik problem je tudi enakost vseh pred zakonom. Ta je v ustavi napisana, a vsi imamo izkušnje s tem, da si bogati lahko pravico prikrojijo zase, manj bogati pa se moramo sprijazniti s tem, kar od tega ostane. Rešitev gotovo ni v boljših in bolj dodelanih pravnih predpisih ali ustavi. Upam si trditi, da je posebno ustava s tega vidika potrebna le malo popravkov, če sploh katerega. Rešitev je v poznavanju ustave, njenem pravilnem razumevanju in doslednem spoštovanju tega, kar je v njej zapisano in njenega duha.

 

Tudi aktualno dogajanje v slovenski politiki kaže na to, koliko je v državi zmede. Pehamo se za oblast in moč drug čez drugega in ne oziraje se na druge. Kam vse to pelje, praktično vsi vidimo pa ne moremo ali ne zmoremo iz svoje kože in ne zmoremo dogajanja spremeniti. Spreminjali bi druge, sami pa nismo pripravljeni na skoraj nikakršen kompromis.

 

Potrebni so koraki nazaj ali pa vsaj postanki pa čeprav smo še pred kratkim prisegali zgolj na hitrost, moč, na to, da moramo ujeti razviti svet… Kot kaže, nas bo razviti svet počakal. Upehal se je.

 

Poleg tega, da je potrebno nabrati moči ter zajeti sapo, je potrebno tudi pogledati ali je krmilo pravilno postavljeno. Morda je to celo najpomembnejše. In posadka mora delovati ubrano, veslati moramo vsi v isto smer. Vsakdo mora imeti svojo nalogo in vsakdo jo mora tudi opraviti. Močnejši več, šibkejši malo manj. Samo skupaj pa lahko barko pripeljemo do cilja. Cilj nam mora biti jasen, tako kot nam je bil jasen leta 1990 in 91.

 

S praznovanjem dneva samostojnosti in enotnosti letos tako obeležujemo dve obletnici, ko je slovenski narod postal nacija in je kljub svoji mladosti izkazal zrelost, odgovornost in pogum, zlasti pa enotnost, ki ji ne prej ne potem v taki meri nismo več bili priča. To je bil čas velikih pretresov in korenitih sprememb. Bil pa je to tudi čas velikih pričakovanj ter čas jasne in trdne odločenosti za drugačno prihodnost v lastni državi. In to, da smo dobili lastno, Slovensko državo, je naš največji dosežek v zgodovini.  Skupni dosežek, dosežek, ki bi moral biti vedno v ospredju. Nekaj, kar pomaga presegati delitve in cilj h kateremu je vredno stremeti. Živeti v lastni, neodvisni in samostojni državi je namreč velika, težko pridobljena dobrina, vrednota, katero moramo vsi skupaj varovati in ohranjati. In ni vsakemu narodu dana. Celo v Evropi živijo večji narodi, kot je slovenski, ki si svoje države skozi zgodovino niso izborili.

 

Prav je, da se ob Dnevu samostojnosti in enotnosti spomnimo tudi tistih, ki so soustvarjali slovensko državo, pa jih ni več med nami ter izrečemo priznanje pripadnikom slovenske policije in slovenske teritorialne obrambe, ki so brez tega, da bi jih opazili fotoaparati ali kamere, varovali ključne slovenske inštitucije, ali so bili kje pripravljeni, da branijo najpomembnejšo odločitev v zgodovini naroda. Mislim, da zaslužijo še poseben spomin in priznanje.

 

Spoštujmo našo zgodovino, skupne dosežke, spominjajmo se jih in jih tudi počastimo. V nasprotnem primeru ne bomo razumeli sedanjosti, še manj pa predvidevali prihodnosti.

 

Spoštovani,

dovolite mi, da vam ob koncu ne le čestitam ob Dnevu samostojnosti in enotnosti, ampak vam pred bližajočimi se pazniki tudi zaželim vesel božič in srečno, zdravo ter uspešno novo leto 2012, v prepričanju, da ga bomo skupaj obeležili z novimi uspehi pri razvoju Goriške in naše občine."

Po nagovoru so na oder stopili mladi glasbeniki. Za kulturni program so namreč poskrbeli učenci Glasbene šole Nova Gorica in Podružnične šole Šempeter ter odličen Mladinski zbor Šempeter-Vrtojba pod vodstvom Mojce Maver Podbersič, ki so s svojim poustvarjanjem navdušili zbrano občinstvo.

Oglejte si tudi