Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

10 let Plesnega poletja v Šempetru pri Gorici

Od 19. do 25. avgusta 2012 bo Šempeter pri Gorici ponovno v znamenju plesa. Društvo Terpsihora Plesni center Šempeter-Vrtojba v sodelovanju z Umetniškim društvom M&N Dance Company ter ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Nova Gorica že desetič zapovrstjo organizira mednarodni projekt Plesno poletje v Šempetru pri Gorici. Gre za že uveljavljeno obliko dodatnega plesnega izpopolnjevanja pod vodstvom priznanih in priljubljenih plesnih pedagogov iz Slovenije in iz tujine, ki ponuja pester in kakovosten plesno-izobraževalni program namenjen članom plesnih skupin, mentorjem, plesnim pedagogom, koreografom in vsem ljubiteljem plesne in gledališke umetnosti. Plesno izpopolnjevanje je namenjeno vsem –  začetnikom kot tudi  tistim z dobrim plesnim predznanjem in profesionalnim plesalcem. Delavnice se bodo tudi letos odvijale v prostorih Biotehniške šole, osnovne šole Ivana Roba v Šempetru pri Gorici ter šempetrske Kulturne dvorane. Organizatorji tudi letos beležijo dober odziv udeležencev, ki prihajajo iz vse Slovenije in iz tujine (med drugim iz Italije, Francije in Bolgarije).

Številni priznani domači in tuji pedagogi

Udeleženci bodo lahko kot vsa leta doslej lahko izbirali med številnimi plesnimi tehnikami, ki jih bodo vodili priznani domači in tuji pedagogi:

  • Zoran Marković (Srbija), nekdanji član priznanega plesnega ansambla – Netherlands Dance Theatre, bo svoje znanje in izkušnje posredoval na področju moderne plesne tehnike;
  • domača odlična plesalca Nastja Bremec in Michal Ryni (M&N Dance Company) bosta na njunih skupnih delavnicah združila hip-hop in moderni ter sodobni ples;
  • Dave Schwab (Nizozemska) bo vodil gibalno-gledališko delavnico namenjeno plesalcem in igralcem;
  • Tanja Pavlič bo s svojimi izkušnjami in znanjem, bogatila plesalce baleta;
  • Azziza (Italija) za orientaklske plese;
  • Daša Grgič za sodobni ples;
  • Katja Bucik iz Nove Gorice bo v okviru Plesnega poletja že šesto leto vodila plesno gibalno terapijo ter poučevala najmlajše plesne navdušence – v okviru predšolskega plesnega programa;
  • Domen Žugelj iz Maribora bo navduševal hip hop začetnike;
  • trio Quick Style (Norveška), ena izmed najuspešnjših hip hop plesnih skupin v Evropi, bo vodil delavnice za hip hop;
  • Maša Kagao Knez bo poučevala afriške plese in  v svoj gibalni izraz vključila tudi elemente sodobnega plesnega izraza, hkrati pa bo ljubiteljem te plesne zvrsti približala afriško kulturo.

Že osem let pa pri plesnem poletju sodelujeta tudi mariborska glasbenika Blaž Korez in Damir Marzek z njuno bobnarsko delavnico, ki bosta s tolkali tudi spremljala Mašo Kagao Knez pri poučevanju afriških plesov.

Pester večerni program

Izobraževalni del in delavnice pa so organizatorji tako kot že vsa leta doslej obogatili tudi s pesterim  program, ki bo s plesnimi ritmi teden dni bogatil poletni utrip Šempetra pri Gorici in okolice. Otvoritveni večer bo 19. avgusta 2012 s Pozdravom 10. Plesnemu poletju in predstavitvijo letošnjih plesnih pedagogov. 21. avgusta bo oder pred Coroninijevim dvorcem gostil »Plesni polet« - odprti oder za udeležence Plesnega poletja. V sredo, 22. avgusta bo na vrtu Restavracije Mark potekal že tradicionalni Orient, Afro in Latino plesni večer. Tudi letos ne bo šlo brez atraktivne plesne parade po ulicah Šempetra. Dogodek, poimenovane »Šempeter pleše«, se bo odvijala v četrtek, 23. avgusta. Dan kasneje, 24. avgusta, bo sledila predstavitve gibalno-gledališke delavnice pred Coroninijevim dvorcem,  zaključni prireditvi Odmev barvitih ritmov, pa bo 25. avgusta, odmevala v barvitem ambientu amfiteatra ob kromberškem gradu.

Oglejte si tudi