Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Usposabljanje voznikov enoslednih motornih vozil na Policijski upravi Nova Gorica

Počasi vendar vztrajno se bližajo lepši, toplejši dnevi. Pomladansko vreme bo na ceste privabilo tudi motoriste. To pa ne pomeni le veselja tisočerih ljubiteljev enoslednih vozil, ampak večinoma prinese tudi njihove prve težje nesreče. Pomladansko obdobje je namreč precej nenaklonjeno motoristom iz več razlogov. A s poznavanjem pasti na cesti, napak drugih voznikov in svojih napak se temu lahko v veliki meri izognejo.

Že sama cesta skriva spomladi bistveno več pasti kot poleti, saj je asfalt hladnejši in zjutraj v zatišnih legah lahko tudi vlažen ali celo poledenel. Po drugi strani je na cestišču še veliko peska od zimskega posipavanja, ki predstavlja za motoriste smrtonosno past. Tudi kakšne velike luknje, ki so nastale preko zime, so za enosledno vozilo zelo neugodne. Za dodatna presenečenja in ovire pa poskrbijo še popravljavci cest, ki spomladi začnejo opravljati svoje delo. Dodatni problem v začetku motociklistične sezone predstavljajo novinci, tako tisti, ki si kupijo svoj prvi motor, kot tisti, ki ga v začetku sezone zamenjajo za bistveno močnejšega. Slabo obvladanje motorja in sebe namreč kmalu pripelje do tragičnega izida, saj le z izkušnjami lahko pravilno ocenimo zmogljivosti stroja in razmeram primerno hitrost, zmožnosti za prehitevanje in ustavljanje ter predvsem obnašanje motorja v kritični situaciji − ko gre kaj narobe. In v prometu so izkušnje tisti mejnik, ki loči med življenjem in smrtjo.

Prav zato, da bodo motoristi na novo sezono čimbolje pripravljeni, bo Policijska uprava Nova Gorica bo v soboto, 6. aprila 2013, ob 17. uri, v prostorih Policijske uprave Nova Gorica (Sedejeva ulica 11, 5000 Nova Gorica) izvedla teoretično usposabljanje za vožnjo enoslednih motornih vozil. Na usposabljanju bo policist, inštruktor vožnje motornih koles s Postaje prometne policije Nova Gorica predstavil bistvene posebnosti, ki so pomembne za varno vožnjo enoslednih vozil. Poudarek bo predvsem na pripravi vozila za vožnjo, ustreznosti motoristične opreme in napotkih za varno vožnjo.

Usposabljanje motoristov se bo s praktičnim delom usposabljanja – vožnjo motornih koles, nadaljevalo naslednji dan, in sicer v nedeljo, 7. aprila 2013 ob 9. uri, pred Mercator centrom v Kromberku, ki ga pripravlja Moto klub AMD Gorica. Na usposabljanju bosta prav tako sodelovala policijska inštruktorja za vožnjo motornih koles. Izvajale pa se bodo predvsem vaje, ki neposredno vplivajo na varno vožnjo z motornim kolesom.

Voznike motornih koles organizatorji usposabljanja prosijo, da se zaradi ustreznega organiziranja omenjenega usposabljanja, pravočasno prijavijo na naslednjo telefonsko številko Postaje prometne policije Nova Gorica: 05 393 41 00, s sporočilom na telefax: 05 303 25 20 ali po elektronski pošti na: ppp_nova_gorica.pung@policija.si

Oglejte si tudi