Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 08.12.2016

jasno
Ponoči bo pretežno jasno, po nižinah bo večinoma nastala megla.
-6°C | 10°C
petek, 09.12.2016
0°C | 8°C
sobota, 10.12.2016
-2°C | 10°C
nedelja, 11.12.2016
-1°C | 8°C
Opozorila
Sreda, 7.12.2016 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
-6°C
10°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske

Po poplavah previdno z živili


OBČINSKE

| |
29.10.2012      9:27
A A

Po poplavah previdno z živili



Poplavljena klet šempetrske bolnišnice. (Foto: www.rtvslo.si)
Poplavljena klet šempetrske bolnišnice. (Foto: www.rtvslo.si)
Deli:

Poplavne vode, ki so v preteklih dneh zajele Goriško, niso povzročile le številne materialne škode, temveč so s seboj prinesle tudi nekaj nevarnosti za naše zdravje. Poleg uničenega pohištva in drugega stanovanjskega inventarja je treba posebno pozornost nameniti tudi živilom, ki se lahko med poplavami onesnažijo s površinsko vodo, ki je mikrobiološko in kemično onesnažena ter vsebuje nevarne mikroorganizme iz odplak in odpadnih voda kanalizacijskega sistema, mrtvih živali in ljudi. Na Inštitutu za varovanje zdravja so pripravili nekaj navodil, kako ravnati po poplavah.

Živila


• Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavržemo;
• Vsa živila pregledamo, če morda ne vsebujejo tujkov (koščki stekla, drobci drugih poškodovanih predmetov...). Živila, ki vsebujejo tujke zavržemo;
• Plesnivost na zalogah suhe zelenjave, sadja in žitaric je večja v vlažnem okolju in na živilih, ki so mokra. Nekatere plesni izločajo toksine - strupe, ki so zdravju škodljive. Plesniva živila zavržemo;
• Iz poškodovanih vreč vsebino, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, preložimo v nove vreče, ki jih skladiščimo ločeno od nepoškodovanih ter jih prednostno porabimo;
• Nepoškodovana živila premestimo v suh prostor, stran od zidov in tal!


Čiščenje prostora


• Prostore prezračimo;
• Naprave in opremo, ki so bili v poplavi poškodovani, izločimo iz uporabe;
• Prostor (tla, stene, predmete), ki so bili poplavljeni in zato onesnaženi z naplavinami, zemljo, blatom ipd., najprej očistimo s čisto vodo. Pri tem si lahko pomagamo s plastično cevjo, kot podaljškom na pipi, tako da lahko dosežemo in očistimo ves prostor. Onesnažene predmete pa mehansko očistimo s čisto vodo, čistili, krtačo za čiščenje;
• Iz prostora nato odstranimo vse odstranljive predmete in tako pripravimo prostor za razkuževanje tal in sten. Pri tem preverimo stanje stenskih in talnih oblog (ploščice, premazi…). Razkužimo tudi predmete, ki smo jih predhodno odstranili iz prostora. Za razkuževanje priporočamo uporabo klorovih preparatov. Čistila in razkužila pripravimo in uporabimo vedno po navodilih proizvajalca. O nakupu preparatov za razkuževanje se lahko pozanimamo v lekarnah;
• Očiščene in razkužene prostore nato prezračimo in ogrejemo, tako poskrbimo, da se čim prej posušijo;
• Ko so oprema, police in prostori čisti in suhi, se lahko živila vrne na prvotno mesto.


Dodatno opozorilo


Pri čiščenju pazimo na osebno varnost. Na IVZ priporočajo uporabo osebnih zaščitnih sredstev (rokavice, zaščitna halja, gumijasti škornji) ter dosledno umivanje in razkuževanje rok!


Čas sanacije je tudi čas prijave škode


Škodo, ki je nastala na vaši nepremičnini, če se le da, prijavite v tednu dni, še bolj bo, če jo prijavite v prvih treh dneh po ujmi. Vso škodo najprej fotografirajte in če se da, počakajte na cenilca iz zavarovalnice, kjer imate stanovanje zavarovano. Fotografije so zelo pomembne, saj večina takoj, ko se začne voda umikati, začne sanacijo prostorov. Poškodovane stvari ne odvrzite v zabojnike za smeti, pač pa jih pripravite na mestih za kosovni odvoz.





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Šempeter-Vrtojba!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!



Bodite prvi pri oddaji mnenja.