Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Skrb za živali v vročem in sušnem obdobju

Poletni čas predstavlja dodatna tveganja z vidika skrbi za dobrobit živali. Vsaka živalska vrsta ima razvit svoj način prenašanja visokih temperatur. Naloga skrbnika živali je, da ji zagotavlja pogoje, v katerih lahko žival prenaša visoke temperature, saj lahko težave s pravilnim ravnanjem olajšamo ali celo odpravimo, pravijo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so pripravili nekaj napotkov in navodil.

 

V prvi vrsti je treba omeniti potrebo po zadostnem vnosu zdravstveno neoporečne vode, ki jo vsak kopenski organizem pri visoki temperaturi pospešeno izgublja. Zagotavljanje vode je tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi.


Drugi pomemben dejavnik tveganja je neposredna izpostavljenost soncu. Zato je nadvse pomembno, da se živalim, ki so nameščene na prostem, zagotovi možnost, da se umaknejo v senco. Ta je lahko bodisi naravna (npr. drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški). Predvsem je pomembno zagotoviti senco živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem. Ta je še posebej pomembna pri psih, ki so privezani, saj je pri njih omejena možnost umikanja z direktnega sonca.


Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba zagotoviti tudi ustrezno intenzivno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru, kakor tudi zagotavlja boljšo kakovost zraka.


Posebno pozornost je treba nameniti živalim v transportnih sredstvih. Načrtovanje poti je izjemnega pomena, saj je tako mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljanje vročini na cesti ob morebitnih zastojih. Ponovno pa ponavljamo, da v tako toplem vremenu hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v parkiranih vozilih, razen če se zagotovi primerno zračenje oz. hlajenje. Visoka temperatura v vozilu namreč lahko povzroči vročinski udar pri živali, kar se lahko konča s poginom živali.

 

Prva pomoč pri vročinskem udaru

Žival moramo nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje,...), glavo naj ima dvignjeno, ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

 

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko preprečite nepotrebno trpljenje živali, kakor tudi gospodarsko škodo, ki lahko nastane zaradi izgub v reji.

Oglejte si tudi