Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Medobčinska uprava občin Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica

Medobčinska uprava občin Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica deluje že skoraj tri leta. Trenutno zaposluje šest javnih uslužbencev in sicer vodjo, ki je obenem tudi inšpektor, inšpektorja za ceste in komunalne zadeve, tri redarje in svetovalko. Tudi letos je Medobčinska uprava za svoje delovanje od države uspešno pridobila sredstva v višini 79.409,35 EUR.

Z uveljavitvijo Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) (Ur. l. RS, št. 109/2010) so začele veljati višje globe za prekrške. Kot primer lahko navedemo, da zakon za nepravilno parkiranje na mestih, kjer to prepoveduje prometna signalizacije določa globo v višini 200 EUR, za nepravilno parkiranje na pločniku in parkirnem mestu namenjenemu invalidom pa globo v višini 120 EUR. Poleg tega so se višine glob tudi za vse ostale prekrške drastično zvišale.

 

Občinski redarji so do sedaj obravnavali največ zadev v zvezi z razraščanjem rastlinja na cesto, pločnik oziroma javno dobro. To problematiko poskušamo reševati z nenehnim opozarjanjem in s pogovori z občani, ob tem Vas pozivamo k samoiniciativnemu obrezovanju bodisi živih mej bodisi vejevja, ki posega na ceste, pločnike oziroma javno dobro.

 

Na področju zapuščenih vozil ugotavljamo, da se je stanje v primerjavi z letom 2010 izboljšalo. Tako beležimo manj zadev, kar je zelo spodbudna novica, saj le-ta onesnažujejo okolje ter kvarijo podobo naše okolice. Zato pozivamo vse, da nas ob morebitnem odkritju takega vozila obvestite, da bomo poskrbeli za njegovo odstranitev.

 

Veliko težav predstavlja oranje njiv ob občinskih cestah in javnih poteh. Nekateri orači orjejo preblizu ceste in obračajo traktorje na cestišču, kar ima lahko za posledico poškodovanje le-te oziroma povzroča nevarnost za udeležence v prometu. Odlok o občinskih javnih cestah in drugih javnih površinah v Občini Šempeter-Vrtojba (Ur. l. RS, št. 59/2008) vsebuje določila glede bližine oranja ob občinskih cestah in sicer 4 metre prečno in 1 meter vzdolžno. Tudi nekategorizirane javne poti, ki so namenjene javnemu prometu ni dovoljeno poškodovati. V primeru onesnaženja cestišča je potrebno cestišče počistiti. Globe za omenjene kršitve znašajo 400 EUR, v primeru poškodb pa tudi stroške popravila ceste.

 

Vsi zaposleni v Medobčinski upravi verjamemo, da bomo predvsem s pogovori in  skupnimi močmi uspeli izboljšati urejenost in varnost v Občini Šempeter-Vrtojba, ter s tem pripomogli h kvalitetnejšemu bivanju.

 

 

Pripravil:

Tadej Mori

Vodja medobčinske uprave


 

Oglejte si tudi